De Grand Theft Auto-serie is al vanaf het prille begin in 1997 controversieel geweest. De misdaadspellen van Rockstar Games zorgden voor opschudding door (heel gek) alle criminaliteit en geweld die er in voorkwamen. Hoe realistischer de games werden, hoe groter de tegenbeweging werd. Het argument tegen GTA was altijd hetzelfde: kinderen zouden namelijk Tommy Vercetti, Trevor of CJ na kunnen gaan doen op straat, met alle gevolgen van dien. Bij elke nieuwe release werd er wel een campagne gestart om de games te verbieden, maar rondom GTA V was het de laatste tijd redelijk stil. Daar komt nu verandering in.
Carjacking
Marcus Evans Jr. van het Illinois State House of Representatives (Huis van Afgevaardigden) heeft een wetsvoorstel ingediend dat er op toeziet dat de verkoop van gewelddadige videogames in de gehele staat verboden wordt voor alle leeftijden. Verkoopt een winkel ze toch, dan moeten zij een boete van $1000 krijgen. Aanleiding is de flinke toename van carjackings in hoofdstad Chicago. Afgelopen jaar werden 1.415 bestuurders op deze manier van hun voertuig beroofd. Dat is een toename van zo'n 135 procent. Vorige maand alleen al werden er 218 auto's gekaapt, een toename van 183 procent vergeleken met 2020.
Operation Safe Pump
De link met GTA werd gemaakt door Early Walker, de initiatiefnemer van Operation Safe Pump. Dit project plaatst beveiligers bij pompstations om carjackings te voorkomen. Walker merkte op dat een groot deel van Grand Theft Auto draait om het plegen van hetzelfde misdrijf. Zonder verder al teveel onderzoek te doen concludeerde hij dat GTA carjackings promoot en er daardoor waarschijnlijk een stijging was.
Via zijn volksvertegenwoordiger probeert Walker de game daarom nu uit te bannen: "Ik heb het gevoel dat deze game een enorm probleem geworden is op dit gebied. Als je het met elkaar vergelijkt, dan zie je schokkende overeenkomsten tussen de game en de carjackings.'
Wat is gewelddadig?
Het wetsvoorstel wil specifiek games verbieden die 'autodiefstal met een aanwezige bestuurder of passagier' vertonen. Daarnaast geeft het voorstel een nieuwe definitie van gewelddadige games: 'Een game waarbij je een karakter kunt besturen die aangemoedigd wordt om geweld te plegen tussen mensen en waarbij de speler een ander mens of dier doodt of op een andere manier ernstige fysieke of mentale schade toebrengt.' Aan de hand van die veel te brede omschrijving kan 99% van de industrie dus meteen de prullenbak in.
Geen bewijs
Hard bewijs voor een direct verband tussen GTA en de stijgende criminaliteit in Chicago en de staat Illinois in zijn geheel geeft Evans Jr. echter niet. GTA V is al op de markt sinds 2013, waardoor het moeilijk is om de game aan de recente stijging te verbinden. Daarnaast zien we in andere staten of zelfs landen waar GTA al tijden op de markt is niet dezelfde problemen. Aan die argumenten gaat Evans echter voorbij: 'De wet zal de verkoop van enkele van deze games die de activiteiten waar we onder lijden in onze gemeenschappen verbieden.'
Het wetsvoorstel heeft waarschijnlijk weinig kans van slagen. In 2011 kreeg de overheid van Californië al de deksel op de neus van het Amerikaanse hooggerechtshof. De rechter bepaalde in die zaak dat videogames behoren tot vrijheid van meningsuiting en daarom niet verboden kunnen worden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het wetsvoorstel van Marcus Evans Jr. dezelfde kant op.
- Rockstar Games