Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Explosieve toename wapenbezit jongeren: messen én vuurwapens

De politie maakt zich zorgen.

Wapenbezit jongeren

Jongeren met messen, vuurwapens of verboden vuurwerk. De politie maakt zich er ernstig zorgen over. Vooral omdat het wapenbezit onder jongeren de afgelopen jaren is toegenomen. En flink ook.

Want waar er in 2019 nog 'slechts' 315 jongeren werden opgepakt voor verboden wapenbezit, is dat getal afgelopen jaar opgelopen tot 1268. Een verviervoudiging in enkele jaren dus. Iets wat gerust een explosieve toename genoemd kan worden.

Vooral toename steek- en vuurwapens

Ook het bezit van illegaal vuurwerk valt onder 'verboden wapenbezit'. In 2019 ging dat nog om driekwart van de totale aanhoudingen, terwijl dat in 2022 is teruggelopen tot ongeveer de helft. Dat betekent dat het aantal gevallen met messen en vuurwapens dus eigenlijk nóg sterker is toegenomen dan de cijfers doen vermoeden.

Ter illustratie: het aantal inbeslagnames van steekwapens steeg van 33 naar 355. Voor vuurwapens geldt een stijging van 27 naar 144 inbeslagnames.

Drillrap

Maar laten de cijfers nou daadwerkelijk zien dat het wapenbezit onder jongeren gigantisch is toegenomen? Daar heeft het alle schijn van. Toch is het niet uitgesloten dat de toename ook (mede) veroorzaakt kan worden doordat de politie actiever zoekt naar jongeren met wapens, zegt ook Martin Sitalsing van de Nationale Politie tegen NOS. Zo zouden agenten via social media tegenwoordig speuren naar kinderen die pronken met wapens. En die jongeren zijn dus ook eerder de Sjaak dan voorheen, toen de politie nog niet zo actief bezig was met dit beleid.

Diezelfde Sitalsing zegt zich alsnog wel zorgen te maken om deze ontwikkeling. Kids die een steek- of vuurwapen bij zich dragen, zijn wellicht ook geneigd om deze op een zeker moment te gebruiken. Waarom ze überhaupt een wapen dragen? Waarschijnlijk om zichzelf te kunnen verdedigen tegen andere jongeren met wapens, niet zelden aangewakkerd door beelden en stoere taal op social media.

Daarnaast zouden muziekvideo's van drillrappers mee kunnen spelen. In deze filmpjes zwaaien jonge 'gangsterrappers' soms zelfs met kapmessen en automatische wapens. Inmiddels weten we dat leden van drillbendes soms met elkaar in conflict komen, met alle gevolgen van dien...

Misdaad
  • NOS
  • iStock, MachineHeadz