Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Peter Schouten en ‘Doctortattoo'.

Peter Schouten

De winnaar: Peter Schouten

Sneller dan het licht volgen de ontwikkelingen elkaar op in het hoger beroep van het Marengo-proces en dan met name in de zaak rondom kroongetuige Nabil B. Schreven we een maandje geleden nog dat hij wéér zonder advocaat zat, inmiddels heeft hij alweer een nieuwe advocaat in de arm genomen. Alhoewel, een nieuwe... Een oude bekende van hem: Peter Schouten.

In 2023 stopte Schouten nog als advocaat van B. – samen met Onno de Jong – zonder publiekelijk te zeggen waarom. Later pikte De Jong de draad in zijn eentje weer op, maar begin april staakte hij zijn werkzaamheden opnieuw. Andere advocaten stonden vervolgens, gezien de geschiedenis van het Marengoproces, waarschijnlijk niet te springen om B. bij te staan. Wat dat betreft is het dapper dat Schouten zijn nek opnieuw uitsteekt, wetende wat er met Derk Wiersum (1975-2019) en Peter R. de Vries (1956-2021) is gebeurd.

De verliezer: ‘Doctortattoo’

De Neus (Willem Holleeder) kenden we natuurlijk al, net als bijvoorbeeld De Dominee (Klaas Bruinsma) en Bolle Jos (Jos Leijdekkers), maar afgelopen week ging het in de media opeens over ‘Doctortattoo’. Een 43-jarige veroordeelde Nederlandse drugsbaas, uit Boskoop in Zuid-Holland, die al enige tijd spoorloos was.

Voor zijn leidinggevende rol in een Mexicaans-Nederlandse criminele organisatie, die synthetische drugs produceerde, legde de rechtbank hem vorig jaar een gevangenisstraf op van dertien jaar. Sindsdien hield hij zich schuil in Turkije. Daar werd hij vorige week door de autoriteiten met een economyticket op het vliegtuig naar Nederland gezet. Direct na aankomst op Schiphol werd ‘Doctortattoo’ gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis, waar hij zijn straf moet uitzitten. Ook moet hij aan de Nederlandse staat een bedrag terugbetalen van ruim 220.000 euro. In zijn zaak loopt nog een hoger beroep.

Misdaad
  • NL Beeld