Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zandvoort 'pisnijdig' op organisatie Dutch GP: 'Toekomst Grand Prix op spel gezet'

De grootste lokale partij van het strandplaatsje heeft de grootste bonje met de organisatie van de Dutch Grand Prix. De houding van sportief directeur Jan Lammers over de voorgestelde funtaks zet volgens Jerry Kramer van Jong Zandvoort de toekomst van de Grand Prix in de duinen op het spel.

Zandvoort 'pisnijdig' op organisatie Dutch GP: 'Toekomst Grand Prix op spel gezet'

De terugkeer van de Grand Prix van Nederland is een razend succes gebleken. Met dank aan ene Max Verstappen waren beide edities volledig uitverkochte feestweekenden. Volgend jaar zijn er door de komst van Nyck de Vries bovendien twee Nederlanders om aan te moedigen.

Ondanks alle positiviteit rommelt het achter de schermen echter alsnog rond de Dutch Grand Prix. De organisatie heeft het namelijk aan de stok gekregen met de lokale overheden over de zogeheten 'funtaks.'

Funtaks of vergoeding?

Officieel wordt de taks een 'vermakelijkheidsbelasting' genoemd. Dit is een extra toeslag die een gemeente kan heffen op een lokaal evenement. Deze wordt gebruikt om de gemaakte kosten door de gemeente bij de organisatie van dat evenement te vergoeden. Het mag immers niet zo zijn dat de belastingbetaler dergelijke zaken subsidieert. In het geval van de Grand Prix is dat niet anders.

Tegenover De Telegraaf gooide sportief directeur Jan Lammers echter de term funtaks in de ether. De voormalig F1-coureur vond bovendien dat het plan van de gemeente de schijn had van meeliften op het succes van de Grand Prix. Een extra belasting die verhaald moet worden op de bezoekers van de race zou volgens Lammers bovendien slecht zijn voor de toekomst van het evenement.

De tegenaanval

Tegenover diezelfde Telegraaf heeft lokale politicus Jerry Kramer de tegenaanval ingezet. De voorzitter van Jong Zandvoort hamerde erop dat de kosten van de Grand Prix niet zomaar weggewuifd kunnen worden. De rekening van ongeveer zes ton per jaar kan en mag niet op naam van de belastingbetaler komen.

Daarnaast wees Kramer er fijntjes op dat er zonder de meewerking en gratie van de gemeente géén Dutch Grand Prix kan bestaan. Als Lammers en co hun toon niet veranderen ziet het er slecht uit voor de toekomst van de race:

"De leiding van de Dutch Grand Prix moet beseffen dat ze ons keihard nodig hebben. Op deze manier wordt het een lastig verhaal. Als gemeente maken we elk jaar kosten voor de Formule 1, dat gaat om zo'n zes ton. Op deze manier sta ik er niet achter om dit bedrag weer te investeren. Onlangs hebben we ons als oppositie weer achter de vermakelijkheidsbelasting geschaard. De Dutch Grand Prix kan er niet zomaar vanuit gaan dat we ze sponsoren."

Verdeel en heers

Kramer stoort zich bovendien op de manier waarop de organisatie communiceert met de gemeente. De Dutch Grand Prix speelt volgens hem een gevaarlijk politiek spelletje door bepaalde partijen uit te sluiten bij de discussies. De verdeel en heers-strategie zet volgens Kramer kwaad bloed en brengt de Grand Prix zo verder in gevaar:

"Ik ben daarover pisnijdig. Het lijk erop dat de Dutch Grand Prix-directie een verdeel en heers-strategie toepast. Ze nodigen de oppositiepartijen uit om ze dan in stelling te brengen tegenover het college. Ze negeren de wethouder en de burgemeester. Het is heel erg droevig. Ze moeten zich beseffen dat ze hiermee de toekomst van de Grand Prix op het spel zetten."

Sport
  • Autobahn
  • BrunoPress