Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verstappen mag niet meer schelden van FIA-baas: 'Zijn we 5 jaar oud ofzo?'

De grote baas van de Formule 1 vindt dat de coureurs beter op hun taalgebruik moeten letten . Tja, dat moet je vooral tegen meneer Verstappen zeggen...

Verstappen

Schelden, vloeken en tieren. Het hoort een beetje bij topsport en dus óók bij Formule 1. Want welke coureur houdt z'n hoofd koel als z'n team een pitstop verkloot, hij te vroeg of te laat binnengehaald wordt voor een bandenwissel of de teambaas hem doodleuk vraagt om een teamgenoot zonder strijd te laten passeren. En dan hebben we het nog niet eens over de frustraties die ontstaan als iemand wordt afgesneden of gebeukt door de concurrentie.

Yuki Tsunoda is bijvoorbeeld een coureur die bekendstond als 'scheldkanon'. Maar zeker ook Max Verstappen is iemand die zich regelmatig verbaal laat gaan. Dat gebeurt op de boordradio - die worden vaak weggepiept, maar ook tijdens interviews. Niet lang geleden, na de GP in Italië, gaf Verstappen bijvoorbeeld nog aan dat de pitstop 'helemaal klote' was.

'We zijn geen rappers'

Maar als het aan FIA-president Mohammed Ben Sulayem ligt, stoppen de coureurs met dit soort uitlatingen.

"We moeten een onderscheid maken tussen onze sport en rapmuziek", vertelt Ben Sulayem aan Motorsport.com. "We zijn geen rappers. Hoe vaak zeggen zij het F-woord per minuut? Zo zijn wij niet! Zo zijn zij, en wij zijn anders."

Tegelijkertijd ziet de FIA ook wel in dat het lastig is om een verbod op te leggen. Het is dan ook meer een verzoek, als we de uitspraken van de FIA-president lezen.

"Maar uiteindelijk moeten we vooral kijken of we kunnen beperken wat er in het openbaar wordt gezegd", aldus Ben Sulayem. "Moet je je voorstellen dat je met je kinderen zit te kijken en het is het ene scheldwoord na het andere. Wat leer je je kinderen dan als je zo’n sport zit te kijken?"

Verstappen reageert op z'n Verstappens

Voorafgaand aan de GP in Singapore werd Max Verstappen gevraagd naar de race van vorige week, waarop de Nederlander zei dat hij wist dat z'n wagen 'fucked' was. Direct werd Verstappen gewezen op het verzoek van de FIA.

Max: "Mag ik dat ook al niet meer zeggen? Zo erg is dat toch niet? Hoe oud zijn we, vijf of zes jaar?"

Als het aan hem ligt, komt er ook geen regel tegen grof taalgebruik tijdens en rondom de races.

"Veel mensen zeggen allerlei verkeerde dingen als ze hoog in de adrenaline zitten, ook in andere sporten", legt hij uit. "Dat wordt alleen niet altijd opgepikt."

Sport
  • Autobahn.eu
  • NL Beeld / Pro Shots