Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bill Cosby wil comeback maken: 'Volgend jaar weer op tournee'

Eerder deze maand werd bekend dat Cosby opnieuw aangeklaagd wordt voor verkrachting - vijf vermeende slachtoffers hebben zich gemeld. De acteur ziet de toekomst desondanks behoorlijk rooskleurig in.

Bill Cosby

Bill Cosby werd aangeklaagd en veroordeeld voor misbruik, zat bijna drie jaar in de bak, maar kwam in 2021 toch weer vrij wegens 'een oneerlijk proces'. Nu denkt de acteur weer aan een comeback, zo liet hij weten aan het Amerikaanse radiostation 'WGH'.

Cosby: "Als ik hieruit kom, heb ik het gevoel dat ik weer in staat ben op te treden en de Bill Cosby te zijn die het publiek zo goed kent." Zijn management bevestigt de plannen voor een nieuwe tour. Deze zou naar verluidt komende lente/zomer plaats moeten vinden. Dit terwijl er eerder deze maand bekend werd dat Cosby wederom is aangeklaagd voor seksueel misbruik.

Van held tot criminele viespeuk

De inmiddels 85-jarige Bill Cosby maakte in zijn jonge jaren al furore als stand-up comedian en acteur. Zijn echte grote doorbraak kwam iets later met The Cosby Show (looptijd: 1984 tot 1992). Door zijn rol in de serie groeide hij immers tot een van de populairste acteurs van Amerika. Op enig moment was The Cosby Show zelfs de meest bekeken sitcom van de VS. Cosby was ogenschijnlijk de perfecte familieman. Grappig, succesvol, aardig, begaan. Van dat imago zou later echter weinig overblijven.

Ten tijde van de #MeToo-golf werd namelijk ook zijn naam genoemd. Cosby werd door meer dan zestig vrouwen beschuldigd van misbruik. De aanklachten varieerden van seksuele intimidatie tot drogeren en seksueel misbruik.

Veroordeling en vrijspraak

Uiteindelijk bleek dat vrijwel alle zaken tegen de 83-jarige verjaard waren. Alleen voor het misbruik van oud-medewerker Andrea Constand kon de acteur nog vervolgd worden, en dat gebeurde. In 2018 kreeg hij, als eerste van de grote #MeToo-aangeklaagden een gevangenisstraf opgelegd. Hij zou tussen de drie en tien jaar in de cel moeten zitten.

Maar dat pakte anders uit. Cosby's advocaten hadden commentaar op het bewijsmateriaal dat tegen hun cliënt werd gebruikt. Om hem te veroordelen hadden de aanklagers gebruikgemaakt van een verklaring die Cosby ooit gaf tijdens een civiele rechtszaak. Terwijl de acteur dacht dat die verklaring nooit in zijn nadeel gebruikt zou kunnen worden.

Tot groot ongenoegen van velen gaf het hooggerechtshof de advocaten gelijk. De rechters zagen dan ook maar één optie: Cosby moest linea recta vrijgelaten worden. Na bijna drie jaar celstraf kwam de acteur in 2021 op vrije voeten.

Nieuwe aanklachten

Nu, eind 2022, hint hij naar een comeback. Een nieuwe periode in de schijnwerpers, met een tournee die in de lente/zomer van 2023 van start zou moeten gaan. Of de VS daarop zitten te wachten? Twijfelachtig. Want terwijl Bill nieuwe plannen smeedt om weer te gaan optreden, werd eerder deze maand bekend dat hij opnieuw is aangeklaagd voor seksueel misbruik. Vijf vrouwen hebben zich gemeld. Zij beschuldigen Cosby onder meer van verkrachting.

Nieuws
  • RTL Boulevard, de Telegraaf, Nu.nl
  • Pro Shots / Zuma Press