Iedereen kent de opvallende mat uit de jaren 80 wel, maar voor degenen die onder een steen hebben geleefd: de Haagse mat is een haarstijl waarbij iemand kort haar aan de voorkant heeft en lange lokken aan de achterkant. En de Hagenezen zijn er maar wat trots op dat die comeback er nu is. Al is die 'laffe mat' niet bepaald écht Haags.
Oh Oh Den Haag
Waar vroeger veel gozâhs rondliepen met een mat in hun nek, was dat de afgelopen jaren wel anders. Toch blijven de Hagenezen trots op het typisch Haagse haar met een boefjesimago. Zo kon je van november 2022 tot en met maart 2023 genieten van verschillende foto's uit de 'Matlas' - een atlas over de Haagse mat - in het Haags Historisch Museum. "Een kleine tentoonstelling over een groot cultureel fenomeen", schreef het museum destijds op hun site.
Tot voor kort werd je door de rest van Nederland gezien als 'waus', om in de Haagse termen te blijven. Toch liet de trouwe matdrager en oud ADO Den Haag-speler Michel Adam zijn mat áltijd in zijn nekkie. In een interview met Hart van Nederland vertelt de Haagse 'cultheld' dat je lef nodig hebt om de mat door de jaren heen te laten hangen. "Mensen kijken je toch raar aan als je het hebt. Het werd op een gegeven moment gezien als een boefjessymbool." Eén ding is in ieder geval zeker: Adam haalt de mat er voor geen goud af.
En ook oud profvoetballer Nathan Rutjes is altijd trouw gebleven aan zijn zijn mat, sterker nog, de Hagenees gaf de Haagse haarstijl door aan de volgende generatie. Rutjes' zoon loopt namelijk rond met hetzelfde kapsel als zijn âhweheeâh (ouweheer).
Ook in films New Kids Turbo en New Kids Nitro werd dat grote culturele Haagse fenomeen vol ingezet. Zowel Robbie en Gerrie, als Barrie en Richard banjerden door de straten van Maaskantje met een flinke mat in hun nek. Want zo'n mat is toch hartstikke vet, kut?!
Samen met Rikkert - de enige zonder mat - gedroegen de mannen zich heerlijk aso in het kleine Brabantse dorpje; overmatig alcoholgebruik, junkfood vreten - met name de Knoepert (veul vlees op n stokske) was populair - en vooral behoorlijk luidruchtig zijn.
De Haagse mat maakt comeback
Kappers, waaronder Youri Straatman, alias de 'Mattenkoning' zien nu hoe de Haagse mat nu een comeback maakt. Dat vertelt hij in een interview met HvN. Ook BN'ers, zoals de mannen van Haagse bands als Son Mieux en Goldband, dragen de mat weer vol trots op het podium.
De laffe mat
Volgens de 'Mattenkoning' is er tegenwoordig overigens wel een hele nieuwe doelgroep die de Haagse coupe draagt om zich af te zetten. Zo wordt 'de jonge, linkse student' als voorbeeld genoemd. Maar ook op hippe festivals zien we het laffe matje steeds vaker verschijnen.
Fotograaf van de 'Matlas' Daniel Heikens is van mening dat er bij een aantal niet écht sprake is van een Haagse mat, maar eerder van een laffe mat. Een goed voorbeeld daarvan is André Hazes, die niet lang geleden nog met deze variant op het podium verscheen.
Australië
In Nederland maakt de mat dus een opmars, maar ook in het buitenland heeft het kapsel een speciale status. Denk aan delen van de Verenigde Staten en niet te vergeten: Australië. 'Down under' wordt er zelfs jaarlijks een mullet(de Engelse benaming voor de mat)-feest gehouden waar iedereen kan pronken met z'n creatie. En wie een blik werpt op het nationale rugbyteam van de Aussies ziet ook een bonte verzameling mullets, waardoor het kapsel nóg populairder is.
Toch is niet iedereen in Australië blij met de coupe. Zo werd de mat op verschillende scholen verboden, bijvoorbeeld op het Emmanuel College in de stad Melbourne. In het schoolbeleid is zelfs een mulletverbod opgenomen.
Krijgen we met de opkomst van het kapsel in Nederland op den duur ook zo'n mattenverbod? Vast niet. Al bestaat er wel een (nota bene) Haagse kroeg waar 'lang haar (mat in de nek)' niet gewenst is.
- Hart van Nederland, Haags Historisch Museum
- NL Beeld / Patrick van Emst