doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Naar Duitsland? Vergeet de milieusticker niet!

O wat is het heerlijk om even naar Duitsland te gaan. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan een kerstmarkt, te wandelen door de mooiste natuurgebieden en natuurlijk voor een gezellige stedentrip. Duitsland is heel populair om een dagje te gaan shoppen of voor een romantisch weekendje weg. Maar zorg dan wel dat je goed voorbereid op weg gaat.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d696ac45304 img{#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d696ac45304 img{#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d696ac45304 img{#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d696ac45304 img{#fig-63d696ac45304 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}milieusticker

Zo moet je in de winter in ieder geval sneeuwkettingen bij je hebben en je hebt een milieu sticker voor Duitsland nodig.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Milieuzones

Steeds meer Duitse steden kennen zogeheten Umweltzones, oftewel Milieuzones. Deze zijn in 2008 voor het eerst ingesteld om zo de luchtverontreiniging terug te dringen. Daarnaast proberen de steden zo om meer verkeer te weren en het gebruik van het openbaar vervoer te vergroten. De ene stad heeft alleen het stadscentrum aangewezen als milieuzone, andere steden hebben verschillende zones. Het is natuurlijk het meest schoon om met de fiets Duitsland te bezoeken, maar dat is best een eind rijden. Als je een milieuzone inrijdt, dan moet de auto voorzien zijn van een Umweltzone Sticker; de milieusticker. Hiermee laat je zien dat je auto nieuw en schoon genoeg is om deze zone te mogen doorkruisen. Duitsland kent inmiddels meer dan 80 van deze zones en het aantal is groeiende.

Milieusticker

De milieusticker is een ronde, groene sticker met het cijfer 4 erop, wat de meest schone is. Dit geeft aan dat je auto geschikt is om de Umweltzones te mogen betreden. Je plakt deze zichtbaar aan de binnenkant rechtsonder op je voorruit. Betreed je een zone zonder deze sticker, dan riskeer je een hoge boete die kan oplopen tot € 100 euro. Het verkeerd opplakken van de sticker kan je tevens ene boete van € 100 euro opleveren. En dat terwijl de milieusticker € 12,50 euro kost en je deze gemakkelijk online aanschaft. Het is mogelijk om de sticker bij het GWK Travelex wisselkantoor te kopen, maar ook via Duitse garages, Toeristenbureaus en de gemeente. Echter weet je dan niet hoe duur de sticker is. Het kan dan variëren van € 5 tot € 50 euro.

Online bestellen

Zelfs als je alleen een stedentripje maakt om een kerstmarkt te bezoeken in Aken of Keulen is het aan te raden om de milieusticker van te voren aan te schaffen. Dit doe je eenvoudig via Internet. Je geeft je adresgegevens op én je kenteken. Dit wordt namelijk direct op de sticker gedrukt. Dit is belangrijk, want aan de hand van het kenteken kan men zien dat je auto in aanmerking komt voor de groene milieusticker. De meeste Nederlandse auto’s (uitzonderingen daargelaten) komen overigens in aanmerking voor de groene sticker.

Groene sticker

De groene sticker is verplicht op auto’s, campers, bussen en vrachtwagens waarmee een stad wordt bezocht. Voor de Autobahn heb je geen milieusticker nodig, dus als je alleen op de snelweg blijft, dan hoef je de sticker niet per se aan te vragen. Daarnaast gelden er een paar vrijstellingen. Zo hoeven oldtimers geen milieusticker te dragen. Wel moet je kunnen aantonen dat je een oldtimer rijdt door middel van de Fiva Identity Card. Heb je een Europese gehandicaptenparkeerkaart, dan is een Duitse milieu sticker ook niet nodig.

Tweedehands auto met milieusticker

Als je een tweedehands auto koopt, waar al een milieusticker op zit, dan hoef je geen nieuwe te kopen. Zolang het kenteken op de sticker maar overeenkomt met het kenteken op de nummerplaat. Is het kenteken niet of nauwelijks leesbaar of is de sticker zeer oud, dan kun je voor de zekerheid (en om boetes te voorkomen) beter een nieuwe aanschaffen. Je kan dit laatste gewoon online doen.

Snel in huis

Heb je zomaar een dagje Duitsland gepland? Vraag dan direct een milieusticker aan (als je die nog niet hebt). Na betaling wordt de sticker namelijk nog dezelfde dag verzonden en heb je hem binnen één of twee dagen in huis. Dat is wel zo fijn, want dat is een zorg minder als je onderweg gaat naar Duitsland. Verras je lief dus met een romantisch weekend Keulen, ga met vrienden naar Berlijn of bezoek met de kinderen in Münster de Allwetterzoo; met jouw auto en de Duitse milieusticker ga je vaker een dagje de grens over.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met duitsemilieusticker.nl.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws