Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoger beroep zwempedo Benno L.: preventieve hechtenis geschrapt, wel weer 9 jaar cel

Benno L. (74) is in Duitsland in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 9 jaar cel. De maatregel om hem ook na zijn celstraf nog in hechtenis te houden – een Duitse variant van tbs – is van tafel geveegd. Dat blijkt uit navraag van Sven van der Meulen van Panorama en Vrije Vogels.

Benno L.

De Bossche zwemleraar kreeg in 2011 in Nederland 6 jaar cel voor het misbruiken van 57 kinderen. Na het uitzitten van zijn straf week hij uit naar Duitsland, waar hij opnieuw in de fout ging. Tussen 2018 en 2022 misbruikte hij meerdere minderjarige meisjes, zo onthulde Van der Meulen afgelopen maart. De Duitse rechtbank veroordeelde hem tot 9 jaar cel, waarop Benno L. in hoger beroep ging.

Van der Meulen sprak naar aanleiding van dit hoger beroep met de moeder van vier slachtoffers. De daden van Benno L. laten nog elke dag hun sporen achter in het gezin, zo laat zij weten: “De slachtoffers zijn voor het hele leven beschadigd. Hij komt straks vrij als hij begin 80 is, maar ik had liever gezien dat hij levenslang was opgesloten. Vreselijk dat hij straks alsnog vrijkomt. Dan kan hij straks weer in de buurt van kinderen komen.”

Volgens de Duitse rechter was de noodzaak van een tbs-maatregel niet genoeg onderbouwd door de aanklagers. Ook de hoge leeftijd van de verdachte speelt een rol. De moeder van vier slachtoffers is dankbaar voor de aandacht die de zaak krijgt in Nederland: “Goed dat alsnog bekend is geworden wat Benno allemaal heeft gedaan.”