Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

En wéér misbruikte Benno L. uit Den Bosch kinderen

Vijftien jaar geleden bleek dat de Bossche zwemleraar Benno L. zich had vergrepen aan 57 kinderen, waarna hij persona non grata werd in Nederland. Uit onderzoek van Sven van der Meulen van Panorama en YouTube-kanaal Vrije Vogels blijkt dat de nu 74-jarige 'zwempedo' de laatste jaren is doorgegaan met het misbruiken van kinderen, nu in Duitsland. Een huiveringwekkend verhaal.

Benno L.

Het is 2 december 2022, 19.02 uur. Ik krijg mail van een moeder uit Duitsland. Om haar en haar kinderen te beschermen, geven we haar een andere naam in dit verhaal. Laten we haar Anne noemen. Anne heeft vier dochters en woont in een Duits dorpje ongeveer 50 kilometer van de Nederlandse grens. Meteen is duidelijk dat de boodschap van de mail dringend en verdrietig is. In een paar zinnen wordt één naam genoemd: Benno L., een naam die in menig geheugen gegrift staat.

“Mijn vier meisjes werden seksueel slachtoffer van Benno in Duitsland! Benno kwam ik toevallig tegen omdat hij hier onder een andere naam bekendstaat! Voor meer informatie kunt u telefonisch of persoonlijk contact met ons opnemen.”

Waarom ze het bericht naar mij stuurde? Een paar weken ervoor publiceerde ik op YouTube een uitlegvideo over de grote misbruikzaak van Benno L. Toen de bezorgde moeder op onderzoek uitging, kwam ze vervolgens toevallig bij mijn video terecht. De foto’s daarin van Benno L. zorgden ervoor dat ze het zeker wist: de man die zo vaak met haar dochters was omgegaan, was de beruchte zwemleraar uit Nederland.

Zelf mishandeld

Voor veel mensen in Nederland is Benno L. een bekende naam, die in 2009 bijna dagelijks in de krant stond. De dan 59-jarige man is zwemleraar in Den Bosch. Hij geeft vooral les aan kinderen en in het bijzonder kinderen die extra begeleiding en aandacht nodig hebben. Op een dag brengt hij nietsvermoedend zijn computer naar een winkel om hem te laten repareren. De medewerker stuit op bestanden die vraagtekens oproepen en hij belt de politie. De zwemleraar blijkt jarenlang tientallen kinderen te hebben misbruikt en op zijn computer wordt kinderporno aangetroffen.

Benno L. profileert zichzelf in Duitsland als zorgzame, handige, oudere man.

Ik krijg nogal wat documenten in mijn bezit, waardoor we een gedetailleerd inkijkje krijgen in zijn leven. Benno wordt geboren in Duitsland, hij heeft een moeilijke jeugd. Zijn vader is er vaak niet en zijn moeder zou Benno fysiek mishandelen. Zijn moeder overlijdt als hij nog maar 16 jaar is, waarna zijn vader een nieuwe vrouw krijgt, maar enige tijd later sterft ook zijn vader. Hij krijgt een hartaanval en vanaf dan staan Benno en zijn oudere zus er redelijk alleen voor.

Ook op school gaat het erg moeizaam, Benno heeft dyslexie en dyscalculie –moeite met rekenen - waardoor hij moeite heeft met leren. Als kind zou Benno L. ook zijn misbruikt, zo wordt hij aangevallen door een man als hij nietsvermoedend rondfietst. Als hij 14 jaar is, heeft hij ook een negatieve ervaring met een ober in een jongerencafé.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Maar niet alles is negatief in het leven van de man die later zwemleraar zou worden. Hij ontmoet zijn vrouw, krijgt twee kinderen en werkt als vrachtwagenchauffeur. In die tijd zou hij een voorkeur voor veel jongere meisjes hebben ontwikkeld. Hij krijgt steeds meer een interesse in puberende jonge meisjes. Zo krijgt hij interesse in de jonge meiden die op zijn kinderen passen, maar begint hij ook een hobby te ontwikkelen voor het vastleggen van jonge meiden met zijn fotocamera. Zo maakt hij stiekem foto’s van zijn dochters en hun vriendinnetjes.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.