Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Zo werd zwempedo Benno L. uit Den Bosch opnieuw gepakt in Duitsland

15 jaar geleden werd de Bossche zwemleraar Benno L. gepakt voor kindermisbruik. Hij werd veroordeeld, maar ging later in Duitsland wederom zwaar de fout in. In juli 2024 werd hij daarom in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 9 jaar cel. Lees het huiveringwekkende verhaal over L's duistere praktijken in Duitsland en hoe hij gepakt werd. 

Benno L.

Het is 2 december 2022, 19.02 uur. Ik krijg mail van een moeder uit Duitsland. Om haar en haar kinderen te beschermen, geven we haar een andere naam in dit verhaal. Laten we haar Anne noemen. Anne heeft vier dochters en woont in een Duits dorpje ongeveer 50 kilometer van de Nederlandse grens. Meteen is duidelijk dat de boodschap van de mail dringend en verdrietig is. In een paar zinnen wordt één naam genoemd: Benno L., een naam die in menig geheugen gegrift staat.

“Mijn vier meisjes werden seksueel slachtoffer van Benno in Duitsland! Benno kwam ik toevallig tegen omdat hij hier onder een andere naam bekendstaat! Voor meer informatie kunt u telefonisch of persoonlijk contact met ons opnemen.”

Waarom ze het bericht naar mij stuurde? Een paar weken ervoor publiceerde ik op YouTube een uitlegvideo over de grote misbruikzaak van Benno L. Toen de bezorgde moeder op onderzoek uitging, kwam ze vervolgens toevallig bij mijn video terecht. De foto’s daarin van Benno L. zorgden ervoor dat ze het zeker wist: de man die zo vaak met haar dochters was omgegaan, was de beruchte zwemleraar uit Nederland.

Zelf mishandeld

Voor veel mensen in Nederland is Benno L. een bekende naam, die in 2009 bijna dagelijks in de krant stond. De dan 59-jarige man is zwemleraar in Den Bosch. Hij geeft vooral les aan kinderen en in het bijzonder kinderen die extra begeleiding en aandacht nodig hebben. Op een dag brengt hij nietsvermoedend zijn computer naar een winkel om hem te laten repareren. De medewerker stuit op bestanden die vraagtekens oproepen en hij belt de politie. De zwemleraar blijkt jarenlang tientallen kinderen te hebben misbruikt en op zijn computer wordt kinderporno aangetroffen.

Juni 2009. Het huis van Benno L. in Den Bosch wordt leeggehaald door de woningcorporatie.

Ik krijg nogal wat documenten in mijn bezit, waardoor we een gedetailleerd inkijkje krijgen in zijn leven. Benno wordt geboren in Duitsland, hij heeft een moeilijke jeugd. Zijn vader is er vaak niet en zijn moeder zou Benno fysiek mishandelen. Zijn moeder overlijdt als hij nog maar 16 jaar is, waarna zijn vader een nieuwe vrouw krijgt, maar enige tijd later sterft ook zijn vader. Hij krijgt een hartaanval en vanaf dan staan Benno en zijn oudere zus er redelijk alleen voor.

Ook op school gaat het erg moeizaam, Benno heeft dyslexie en dyscalculie –moeite met rekenen - waardoor hij moeite heeft met leren. Als kind zou Benno L. ook zijn misbruikt, zo wordt hij aangevallen door een man als hij nietsvermoedend rondfietst. Als hij 14 jaar is, heeft hij ook een negatieve ervaring met een ober in een jongerencafé.

Maar niet alles is negatief in het leven van de man die later zwemleraar zou worden. Hij ontmoet zijn vrouw, krijgt twee kinderen en werkt als vrachtwagenchauffeur. In die tijd zou hij een voorkeur voor veel jongere meisjes hebben ontwikkeld. Hij krijgt steeds meer een interesse in puberende jonge meisjes. Zo krijgt hij interesse in de jonge meiden die op zijn kinderen passen, maar begint hij ook een hobby te ontwikkelen voor het vastleggen van jonge meiden met zijn fotocamera. Zo maakt hij stiekem foto’s van zijn dochters en hun vriendinnetjes.

Zwakbegaafde meisjes

Op enig moment begint Benno L. een opleiding voor zwemdocent. Hij werkt een tijd als zweminstructeur en opent later zijn eigen zwemschool. Hij richt zich vooral op kinderen met een beperking. Ook Benno’s eigen kleinkind volgt bij de zwemschool van zijn opa zwemles. Dat gaat volledig fout. Het kind verdrinkt ondanks reddingspogingen. Achteraf blijkt de tragedie het begin van een negatieve spiraal in zijn leven. Hij zoekt zijn toevlucht in alcohol en gokken en – erger – hij begint in het geheim zijn voorkeur voor jonge kinderen te uiten. Als zwemdocent maakt hij opnames van de kinderen in het zwembad. Ook neemt hij de camera mee in de kleedkamers; omdat veel kinderen een beperking hebben, kan Benno L. ongestoord zijn gang gaan. Hij betast kinderen, ook tijdens de lessen, en grijpt onder hun zwemkleding. In de kleedhokjes gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, veelal bij kinderen met een beperking, zoals het syndroom van Down. De kinderen kunnen zich op geen enkele manier verdedigen.

In hoger beroep werd Benno L. nog eens onderzocht door twee deskundigen voor een tbs-maatregel, maar de kans op herhaling was volgens de rechtbank erg klein

Uiteindelijk volgt er na het computerincident in 2009 een groot onderzoek. Benno L. wordt veroordeeld tot zes jaar cel voor het misbruiken van tientallen zwakbegaafde meisjes en krijgt opvallend genoeg geen tbs. Hij wordt in hoger beroep nog een keer onderzocht door twee deskundigen voor een tbs-maatregel, maar de kans op herhaling is erg klein volgens de rechtbank. Tbs is dus niet nodig, zo oordeelt de rechter.

Onder valse naam

De tip van moeder Anne wekt mijn interesse. Vervolgens volgt er een lang, soms ook best moeizaam mailcontact met haar. Want hebben we het over de Benno L. die wij hier in Nederland kennen? Loopt er een strafzaak in Duitsland? Wat gebeurt er allemaal en waarom is dit dan geen groot nieuws? De antwoorden krijg ik vrij snel als ik met de moeder contact onderhoud, eerst per mail en vervolgens plannen we ook een videocall. En wat blijkt? Hij leeft onder een andere naam.

Zoals gezegd gaat het contact soms erg moeizaam. Het is de reden dat ik heel lang niet verder kom met het verhaal en er niet achter kom of dit verhaal klopt. Voor de goede orde: je wilt een tipgever meteen geloven op zijn of haar blauwe ogen, maar de meeste tips die je binnenkrijgt, blijken toch vaak genuanceerder te liggen, of sterker: niet waar te zijn. Daarom moet ik geduldig zijn, soms hoor ik weken niets en dan is er weer dagelijks contact. Dat heeft verschillende oorzaken. Het gezin is nogal uiteengerukt. Hulpinstanties ontfermen zich over de kinderen, de politie komt met een groot onderzoek, de ouders moeten zich hier tussendoor manoeuvreren en tegelijkertijd hun leven op de rit houden. Daarnaast zijn er gezondheidsproblemen binnen de familie. Het zorgt ervoor dat de zaak een lange nasleep krijgt. Allereerst voor het gezin en de betrokkenen en in de allerlaatste plaats voor mij. Een journalist uit Nederland met tal van vragen… Ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd.

Ook in Duitsland gaat het weer mis met Benno L.

Een huisvriend

Ik krijg de tip dan ook als dit nog allemaal volop speelt. De strafrechtelijke afwikkeling is dan nog bezig, waardoor ik ook niet te opdringerig en overhaast wil handelen. Langzaam krijg ik een betere band met de moeder, waardoor er wat meer contact mogelijk is. Ook in de videocall vertelt ze dat ze blij zal zijn als de waarheid misschien toch aan het licht komt, ook in Nederland. Ze vertelt mij dat ze dat belangrijk vindt om de man te stoppen, voor altijd. En dit keer dan ook écht.

We bespreken de consequenties van dit verhaal. Op dit moment weet ik namelijk steeds meer details en krijg ik ook meer en meer bewijs. Het verhaal lijkt te kloppen. Er gaan vragen komen als ik dit zou publiceren en ik vertel haar dat ze zich bewust moet zijn van het feit dat dit in Nederland zomaar voor opschudding of meer media-aandacht kan zorgen.

Het is voor mij het startschot om echt goed aan de zaak te kunnen werken. Ten eerste omdat ik eindelijk in bezit ben van meer informatie over de zaak, We houden elkaar op de hoogte in de maanden die volgen en wisselen informatie uit. Dat gaat soms moeizaam omdat er nogal veel informatie is, veel documenten zijn en een hoop emoties. Dat is natuurlijk logisch, maar dat verklaart wel waarom het langzaam gaat.

Het is mij inmiddels heel duidelijk, dat wel. Benno L. werd onder een andere naam een huisvriend, sterker nog hij werd een soort opa van de familie. Hij wist op een slimme manier het vertrouwen te winnen, wat later zou uitgroeien tot een vreselijk familiedrama.

Vlucht naar Duitsland

Het proces in 2010, de uitspraak en alles eromheen is groot nieuws. Het is een van de allergrootste misbruikzaken die ons land kent. In talkshows wordt het besproken, de voorpagina’s in kranten zijn ermee gevuld en het is zo groot dat mensen met borden de straat op gaan. In 2014 komt Benno vrij; hij mag de laatste twee jaar van zijn straf met een enkelband thuis uitzitten. Het is iets wat veel mensen niet kunnen verkroppen. Zodra hij vrijkomt, gaat Benno in een flat in Leiden wonen. De omwonenden protesteren op straat en zijn woedend. Er zouden in de buurt een school zijn, een zwembad, zorginstellingen… De buurt vindt het onbegrijpelijk dat Benno juist in hun wijk moet komen wonen. Uiteindelijk vlucht Benno naar Duitsland. In de hoop daar een rustig, normaal leven te kunnen opbouwen. Weg van de boze menigte, weg van alle ophef en weg van de Nederlandse pers. Althans, dat denkt hij.

In Duitsland leeft Benno dus onder een andere naam. Hij heet nu Hans. Tussen 2016 en 2018 komt hij in aanraking met Anne en haar gezin. Er moet tapijt worden gelegd en Hans helpt haar. Het gezin van Anne is goed bevriend met een andere familie, een vluchtelingengezin uit oorlogsgebied dat dan net in Duitsland woont. Ze hebben moeite met de taal en de dagelijkse bezigheden. De kinderen van beide gezinnen kunnen goed met elkaar opschieten. Ze helpen elkaar waar nodig, zoals met de Duitse taal, en er lijkt weinig aan de hand.

Februari 2014. Boze buurtbewoners protesteren als blijkt dat Benno L. na zijn vrijlating in Leiden is neergestreken.

Benno L. weet zich dankzij het tapijtklusje als zorgzame, handige, oudere man te profileren. Hij werpt zich op als de perfecte thuishulp. Hij biedt aan om beide families te helpen en dat komt eigenlijk wel goed uit: klusjes in huis, dagelijkse bezigheden en oppassen op de kinderen. Benno wordt een soort opa voor de twee gezinnen. Het is gezellig, leuk en steeds vaker is Benno L. degene die te hulp schiet als er op de kinderen gepast moet worden. Hij speelt gitaar met de kinderen, helpt ze met huiswerk en biedt aan om met hen te gaan zwemmen in het zwembad.

Hij staat altijd klaar als er iets is. Hij zou een van de weinigen zijn die de problemen van de dochters van Anne goed zou begrijpen. De kinderen zijn namelijk hulpbehoevend en hebben lichamelijke handicaps. Hij neemt de kinderen mee om samen te zwemmen, ze gaan samen motorrijden, op vakantie en dagjes weg. Opvallend is dat Benno dus weer in zijn oude patroon lijkt te vallen. Er is voor honderd procent vertrouwen en alles gaat goed. Als er genoeg vertrouwen lijkt te zijn, gaat het van overdag oppassen steeds vaker naar in de avond oppassen. Eerst nog bij Anne thuis, maar de dochters slapen ook soms bij Benno thuis. Ook de kinderen van het vluchtelingengezin zien Benno als een soort familielid. Zo heeft Benno het vertrouwen gewonnen om te waken over zes kinderen afkomstig uit de twee families in de straat. De kinderen van de twee families slapen steeds vaker bij Benno.

Benno en zijn camera’s

Ook een dochter van de gevluchte familie mag dan steeds vaker bij Benno overnachten. Wat de ouders en de kinderen niet weten, is dat het appartement van Benno voorzien is van meerdere camera’s. In de gang en in de logeerkamer kan Benno een camera aanzetten. Daarnaast staat er een computer in de slaapkamer van Benno met daarop een webcam. Opvallend is dat de webcam gericht staat op zijn bed. Later worden er tijdens een huiszoeking van de politie ook twee spiegelreflexcamera’s gevonden.

De zelfbenoemde opa van de familie is geraffineerd, slim en weet heel goed hoe hij moet manipuleren. Hij heeft zo zijn eigen trucjes en slimmigheden om te zorgen dat niemand argwanend wordt. Wanneer de kinderen douchen of in bad gaan, legt hij de schone kleren of de handdoek in zijn slaapkamer. De kinderen moeten nu wel naar de slaapkamer lopen. Zonder dat de kinderen het doorhebben, filmen de camera’s hoe de kinderen zich afdrogen en omkleden. Het zijn niet de enige momenten dat de kinderen worden gefilmd. Wanneer ze onschuldig denken te spelen, maakt hij daar misbruik van. Zo doen de kinderen op speelse wijze gymnastiekoefeningen of poseren ze, gewoon zoals kinderen doen, maar Benno weet het allemaal zo te sturen en te organiseren dat het voor hem een seksuele context krijgt. Hij filmt dat dan ook met zijn camera en doet alsof het allemaal bij het spelen hoort.

Als ze bij hem logeren, is Benno met zijn camera bezig. Hij betast de kinderen en zichzelf en randt ze aan. Een van de meisjes is pas 5 

Langzaam verzamelt Benno zo een steeds grotere verzameling zelfgemaakte kinderporno. Het gaat nu weer om kwetsbare slachtoffers gaat. De kinderen komen uit gezinnen waarbij er genoeg speelt en waarbij het fijn is dat iemand aandacht heeft voor hen en te hulp schiet waar nodig. De kinderen krijgen al extra begeleiding van instanties, zo blijkt uit het vonnis dat in handen is van Panorama.

Zelfs als de kinderen slapen, is Benno met zijn camera bezig. Hij betast de kinderen en zichzelf en randt ze aan terwijl ze slapen. Een van de meisjes is dan nog maar 5 jaar oud. Op zijn opnames is alles te zien. De kinderen moeten naakt op schoot, worden als ze dit niet doorhebben naakt gefilmd, of er worden spelletjes gespeeld waarbij ze niet doorhebben dat het om een seksuele context gaat. Soms moeten de kinderen zelf de camera vasthouden van Benno om alles vast te leggen. De meisjes moeten onder dwang aan Benno zitten en daar maakt hij maar al te graag en vaak foto’s van. Dit gebeurt zelfs met een meisje van 3 jaar. Het misbruik vindt vooral thuis plaats, maar net als in Nederland slaat hij ook toe in de omkleedhokjes van het zwembad. Daarnaast knipt en plakt hij de foto’s naar zijn eigen bizarre wensen. Hij verwisselt gezichten, of laat het door knip-en-plakwerk lijken alsof hij echt seks heeft met een van de meisjes.

Benno L. is altijd in de weer met camera’s, in Duitsland is het niet anders.

Kans op herhaling

Op school en bij hulpinstanties beginnen de kinderen ander gedrag te vertonen. Thuis zeggen ze weinig tot niets over het misbruik en het gedrag van hun ‘opa’, maar op school en bij de jeugdhulp beginnen er zorgen te ontstaan over de huisvriend van de familie. De kinderen zouden hebben laten vallen dat ze soms bij hem logeren, maar dan ook in hetzelfde bed of dezelfde kamer als de veel oudere buurman slapen. De ouders worden hierop aangesproken en dan beginnen de kinderen meer informatie te delen. Soms zijn ze wakker geworden tijdens het misbruik of zien de zusjes bij elkaar het misbruik, zo vertellen ze.

Het is reden genoeg voor Anne om naar het politiebureau te gaan. Op 20 mei 2022 doet ze aangifte. De politie start een onderzoek en doet een week later, op 27 mei, een huiszoeking in de woning van Benno. Het is het einde van het misbruik en de politie grijpt in. Er volgt een strafzaak en er worden dan ook gegevensdragers in beslag genomen. Het is het einde van jarenlang kindermisbruik.

Benno L. wordt verhoord, zijn woning wordt onderzocht en elk geheugenkaartje, camera en telefoon wordt gecontroleerd. Zijn zelfgemaakte archief is dan ook het bewijs om zijn daden inzichtelijk te krijgen. Wat opvalt is dat Benno op veel fronten meewerkt met de politie. Hij lijkt vooral geschrokken te zijn van zichzelf. De rechtbank is vrij duidelijk, mede door de eerdere zaken in Nederland komt er toch al snel een conclusie dat hij achter de tralies moet. Er is tenslotte een overvloed aan bewijsmateriaal.

Maart 2024. Benno L. zit achter tralies in de gevangenis van Aken.

Benno is niet schuldbewust, zo staat in het vonnis van de rechter. Hij blijft zijn daden bagatelliseren. Zo geeft hij bijvoorbeeld de Nederlandse media de schuld van het feit dat zijn vrouw en kinderen bij hem zijn weggegaan. Geen excuses voor alle daden en hij blijft erbij dat hij nooit iets gedaan heeft wat de kinderen niet wilden, of dat ze er nooit iets van gemerkt zouden hebben. Hij heeft nauwelijks inzicht in zijn daden, concludeert de rechtbank. Benno is een gevaar voor de samenleving en het risico tot herhaling is zeer groot. Op 10 mei 2023 wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar cel voor het misbruiken van de meisjes, het maken van kinderporno en het aantasten van de meest persoonlijke levenssfeer.

Benno L. wordt in juli 2024 opnieuw veroordeeld tot 9 jaar cel. De maatregel om hem ook na zijn celstraf nog in hechtenis te houden – een Duitse variant van tbs – wordt echter van tafel geveegd.

Duitse pers legt link met Nederland niet

Een 70'er die wordt veroordeeld tot negen jaar cel voor kindermisbruik, daar zou toch wel over geschreven worden in Duitsland? Dat valt tegen: slechts één Duitse krant doet verslag van de veroordeling van Hans Peter Benedikt L. en zijn gruweldaden met Duitse kinderen. Maar de Duitse journalisten lazen overduidelijk het vonnis niet, want daarin wordt uitgebreid ingegaan op wat Benno L. in Nederland uitspookte en de ophef die hij daarmee veroorzaakte.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • ANP e.a.