Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Nieuwkerk-rel gaat doorrrrrr: NTR schrapt Top 2000 Quiz en Top 2000 à Go-Go

Wordt de roemruchte presentator nu overal gecanceld?

Matthijs van Nieuwkerk

De rel rondom Matthijs van Nieuwkerk dreunt nog even door in medialand. Hoewel de beschuldigingen vooral gaan over Van Nieuwkerks tijd bij het mateloos populaire programma De Wereld Draait Door, worden ook zijn huidige shows geschrapt door de NTR.

Dat laat de Nederlandse publieke omroep weten in een verklaring. Het gaat om De Top 2000 Quiz en Top 2000 à Go-Go. Volgens de NTR is de beslissing genomen in overleg met Matthijs van Nieuwkerk zelf.

Rel

Alle ophef rondom de presentator is ontstaan na een publicatie van de Volkskrant van afgelopen weekend. In het stuk komen oud-medewerkers van het programma aan het woord. Ze vertellen onder meer over de jarenlange angstcultuur achter de schermen, en over de woede-uitbarstingen van Van Nieuwkerk.

Voor de publicatie sprak de krant ruim zeventig oud-medewerkers. Ruim vijftig van hen spreken zich uit over structureel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Uit de gesprekken wordt opgemaakt dat Van Nieuwkerk – die het programma vijftien jaar lang presenteerde – extreme woede-uitbarstingen had.

Voorbeeld

Uit een reconstructie die het dagblad plaatste zou blijken dat Van Nieuwkerk behoorlijk tegen een geluidsman uitviel na een technische fout:

'Maar direct na de uitzending beent Van Nieuwkerk met grote passen de trap op naar de ruimte boven de studio. Daar wachten redacteuren, gastvrouwen, de regisseur, de eindredacteur. Zeven getuigen verklaren tegenover de Volkskrant wat er dan gebeurt.

‘Wíé is hier verantwoordelijk voor?’, schreeuwt Van Nieuwkerk.

Even later staat hij tegenover een geluidsman. Hun hoofden zijn dicht bij elkaar. ‘Wat stá je daar nou man?’, schreeuwt Van Nieuwkerk.

Dan begint hij te razen. Zijn woede is zo extreem dat velen het zich drie jaar na dato nog herinneren. ‘Het was’, zegt een redacteur, ‘alsof de duivel in hem kroop.’

Verder zou het gaan om vernederingen, schreeuwsessies en intimidatie richting de medewerkers. Het personeel voelde zich door dit gedrag onveilig en gestrest, zeggen ze. Tientallen van hen kampten naar eigen zeggen zelfs met burn-outs en psychische klachten. Maar niet alleen Van Nieuwkerk zou verantwoordelijk zijn voor een ziekmakende werkomgeving, ook hoofd- en eindredacteur Dieuwke Wynia zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Van Nieuwkerk verbreekt banden met BNNVARA

Van Nieuwkerk kwam met een verklaring naar aanleiding van het Volkskrant-stuk. BNNVARA reageerde daar weer op en zei teleurgesteld te zijn over de schriftelijke statements van Van Nieuwkerk.

De presentator zag dat laatste als openlijke twijfel van de omroep en nam een drastisch besluit. "Ik verbreek mijn banden met BNNVARA", aldus Van Nieuwkerk. "Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen."

Entertainment
  • NOS, de Telegraaf
  • BrunoPress/Arjo Frank / Brunopress.nl