Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrachtwagenchauffeur Willem M. staat terecht voor aanrijding motoragent Arno de Korte

Op 7 juli 2021 vond er een aanrijding plaats tussen Willem M. in zijn vrachtwagen en agent Arno de Korte op zijn motor. De Korte overleefde het ongeluk niet. Vandaag vond de zitting plaats in de rechtbank in Rotterdam.

aanrijding

Op 7 juli 2021 reed vrachtwagenchauffeur Willem M. uit Melissant motoragent Arno de Korte aan. De Korte overleefde de klap niet. Ging het om een noodlottig ongeluk, of veroorzaakte M. de situatie bewust? Vandaag stond hij terecht in de rechtbank in Rotterdam.

'Pikte mijn remweg'

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van moord of doodslag. M. zelf ontkende dat en zei dat De Korte simpelweg te dicht op hem reed. Daardoor zou M. er niet in zijn geslaagd om hem op de uitvoegstrook te ontwijken. "Die man pikte mijn remweg voor mijn gevoel."

M. zei dat hij heeft geprobeerd een botsing te voorkomen door rechtdoor te rijden in plaats van de bocht naar rechts te nemen. Dat zou hij hebben gedaan op de rijbaan waar het verkeerslicht op groen stond. Hij minderde geen vaart, omdat hij dan naar eigen zeggen zou worden geraakt door een vrachtwagen die links achter hem reed. Getuigen zeggen dat hij in plaats daarvan zelfs gas gaf.

Derde aanrijding op rij

Het zag er meteen al niet goed uit voor M., omdat hij al twee keer eerder een aanrijding heeft veroorzaakt. In 2015 reed hij ook een motoragent aan, die daarbij een arm verloor. Eind 2020 reed hij bovendien een 79-jarige vrouw uit Hellevoetsluis aan, die als gevolg daarvan overleed. Hij kreeg een taakstraf voor de aanrijding in 2015. Volgens het OM kon niet worden bewezen dat hij dat met opzet had gedaan. Voor het doodrijden van de vrouw uit Hellevoetsluis werd hij niet vervolgd; er zou geen sprake zijn van schuld.

Familie helpen

M. raakte een tijdje zijn rijbewijs kwijt, maar kreeg dat in november 2020 weer terug. Hij ging pas in juli 2021 weer rijden. Hij deed dat weer, omdat hij zijn broer hielp. Die kampte met storingen bij meerdere vrachtwagens van het familiebedrijf. "Ik laat sowieso mijn familie niet vallen, maar ik vond het niet leuk meer. Ik wilde ermee stoppen", aldus M. vanmiddag. Zeventien dagen nadat hij weer achter het stuur kroop, raakte hij De Korte met zijn vrachtwagen.

Obsessie en beledigingen

Volgens mensen die M. kennen, heeft hij een obsessie met politie en werd hij boos zodra hij een agent zag. Zelf noemde hij die claim 'onzin'. Wel noemde hij officieren van justitie 'stasi' tijdens de zitting. "Ik neem er geen woord van terug. Justitie is een corrupte en criminele organisatie."

M. antwoordde tijdens de rechtszaak telkens kort en beriep zich meerdere keren op geheugenverlies. Hij zou zich bijvoorbeeld niet kunnen herinneren dat hij na de klap zijn vrachtwagen inspecteerde. "Ik kwam pas weer bij na mijn aanhouding, in de politiebus." Naar verwachting komt het Openbaar Ministerie morgen met de strafeis.

Misdaad
  • De Telegraaf
  • ProShots