Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tour de Sjans: de Engelse dubbeldekker van seksclub Diana

Uit Panorama nr. 30, 1994: De Engelse dubbeldekker van Sauna Diana, de seksclub in het Brabantse Zundert die tegenwoordig Club Diana heet, hoorde net zo bij het Tourpeloton als de bolletjestrui.

Tour de Sjans

Afgelopen kerst verscheen er een berichtje op de Facebook-pagina van wielersite Het is Koers dat bij veel wielerromantici voor vochtige ogen zorgde. Want wat was er aan de hand? In de nacht van 24 op 25 december, in de kerstnacht dus, ging de wereldberoemde dubbeldekker van Sauna Diana in vlammen op, waarschijnlijk aangestoken door een paar onverlaten die het niet zo nauw namen met de kerstgedachte van vrede en verdraagzaamheid. Ging er in dat Brabantse weiland nu een stukje wielergeschiedenis verloren? Daar had het op dat moment alle schijn van.

De Engelse dubbeldekker van Sauna Diana, de seksclub in het Brabantse Zundert die tegenwoordig Club Diana heet, hoorde aan het einde van de jaren tachtig en in het begin van de jaren negentig net zo bij het Tourpeloton als de bolletjestrui. Inclusief die uit de kluiten gewassen wulpse dame op de zijkant van de bus, om reclame te maken voor het levenswerk van Corrie en Frans Siemons, de uitbaters van de seksclub. Wat zij toen nog niet konden vermoeden is dat ze met deze ludieke bus, die oogluikend werd gedoogd door de Tourorganisatie, niet alleen een briljante reclamestunt uithaalden, maar hiermee zouden ze ook voor een revolutie in het moderne wielrennen zorgen. Het was namelijk de eerste bus in het peloton waar renners konden eten en douchen, iets waar de grote teams van dat moment nog nooit over hadden nagedacht, maar wat ze maar al te graag wilden kopiëren. En dan niet met een halfnaakte dame op de bus, maar met de sponsornaam, dat spreekt voor zich.

Tijdens de Tour van 1994, drie jaar voordat de bus bijna door zijn krukas zakte en in 1997 dan ook voorgoed de Tour achter zich zou laten, reden we een stukje mee met Corrie en Frans. De roem was eigenlijk al vervlogen, renners als Gert Jakobs, Jacques Hanegraaf, maar ook een playboy als Mario Cipollini waren er al kind aan bus geweest. De glorietijd van Sauna Diana, die ook een eigen amateurwielerteam sponsorde (en waar de dubbeldekker ook als teambus diende), lag eigenlijk al een paar jaar achter haar, zo rond 1989 toen het team, inclusief bus, zelfs de Atlantische Oceaan overstak om deel te nemen aan wat toen de Tour de Trump heette: een heuse rittenkoers in New York van Trump Tower naar Trump Tower. Die verhalen schudden Corrie en Frans moeiteloos uit de mouw, al bleven de verhalen die ze voor de rest vertelden best braaf. Want wat er in de bus gebeurde, buiten het oog van onze verslaggever destijds, dat bleef in de bus. En wat er in de club in Zundert gebeurde al helemaal.

De vlammen in de afgelopen kerstnacht verwoestten bijna de hele bus, maar het brandde tot opluchting van iedere wielerromanticus niet tot aan de wielen af. Meteen werd er een crowdfundactie opgestart die ertoe moet leiden dat de dubbeldekker weer in volle glorie zal herrijzen als de Ronde van Spanje in augustus in Utrecht van start gaat. Want klaar voor de Tour is ie nog niet, helaas.