Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Indiana Jones

De 25 gekste, onzinnigste en leukste Indiana Jones-feitjes

Tijdens Indiana Jones and the Dial of Destiny kruipt Harrison Ford voor de állerlaatste keer in de huid van de archeoloog. Op zijn tachtigste vindt hij het na vijf films mooi geweest. Zijn laatste avontuur draait vanaf nu in de bioscoop, tijd om in de stemming te komen met de 25 gekste, onzinnigste en leukste Indiana Jones-feitjes. “En toen deed ook Harrison zijn broek uit!”

1.

“Het is geweldig om ouder te zijn. Indiana is juist iemand die weigert zijn leeftijd te accepteren en maar blijft hangen in zijn jeugd. Daarom speelde ik hem graag nog één keer,” vertelde Harrison Ford op het filmfestival van Cannes aan het AD. Indiana Jones and the Dial of Destiny is de vijfde en laatste film uit de reeks. Ford hoopt deze zomer 81 jaar te worden, het is tijd om zijn beroemdste personage uit te zwaaien. “Dit verhaal verdiende een definitief einde.”

2.

De eindstreep werd niet zonder kleerscheuren bereikt. De film zou twee jaar geleden al in première zijn gegaan, maar het coronavirus dwarsboomde dat scenario.

Dat is echter lang niet de grootste tegenvaller die werd geïncasseerd. Tijdens opnames in Marokko werden meer dan vijftig crewleden geveld door het zeer besmettelijke norovirus (buikgriep) en zij werden allemaal op het vliegtuig gezet. Ford bleef het virus bespaard, maar hij liep eerder op de set al een fikse schouderblessure op en moest een tijdje worden vervangen door een stand-in.

Toen moest de grootste klap nog komen: tijdens de draaidagen in Marokko werd cameraman Nic Cupac (54) levenloos aangetroffen in zijn hotelkamer, hij stierf een natuurlijke dood.

3.

In de slotfilm is Ford in het begin ook nog even te zien als veertiger. Daar zijn geen botoxdokters aan te pas gekomen, wel wat moderne techniek, maar de werkelijkheid wordt maar heel beperkt geweld aangedaan. Ford:

“Mij digitaal jonger maken pakte heel realistisch uit. Hollywood beschikt over een enorm archief aan beelden van mijn gezicht op die leeftijd, dus ik ben het écht.”

4.

Wacht even, de vijfde en laatste film? Officieel wel, maar de echte liefhebber heeft waarschijnlijk ook de televisieserie The Young Indiana Jones Chronicles uit de jaren negentig gezien (later aangepast naar The Adventures of Young Indiana Jones). In de jaren daarna is erin geknipt, maar oorspronkelijk bestaan er 24 afleveringen. Als vervolg op de serie zijn er ook nog vier televisiefilms gemaakt over de jonge archeoloog.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

5.

Een van die televisieafleveringen is geregisseerd door onze eigen Dick Maas. De regisseur van de Flodder-films, De Lift en Amsterdamned werd gevraagd door George Lucas, de bedenker van de Indiana Jones-films. Het was in 1993 de eerste buitenlandse klus voor Maas. Een eervolle taak, maar helaas werd de aflevering nooit uitgezonden in Amerika.

“Het ging over verdwenen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die opduiken als vampiers. NBC vond het te bloederig,” vertelde hij in de Volkskrant.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • LUCASFILM, WALT DISNEY STUDIOS