Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johan Derksen wordt niet vervolgd na rel rondom kaarsverhaal

Het verhaal dat Derksen bij Vandaag Inside vertelde, leverde veel verbaasde reacties op. Het OM heeft vandaag echter naar buiten gebracht dat hij er niet voor wordt vervolgd.

kaarsverhaal

Eind april vertelde Johan Derksen aan tafel bij Vandaag Inside het inmiddels welbekende kaarsenverhaal. Vandaag is bekendgemaakt dat hij daar niet voor wordt vervolgd, omdat het Openbaar Ministerie niet kan vaststellen wat er daadwerkelijk is gebeurd.

'Jeugdzonde'

In de bewuste uitzending van het SBS6-programma vertelde Derksen over een incident uit de jaren '70. Hij zou een bewusteloze, dronken vrouw hebben gepenetreerd met een kaars en noemde dat zelf een 'jeugdzonde'. Het zou zijn gebeurd na een avond waar de drank rijkelijk had gevloeid. Naast Derksen zou Dick ploeger, toendertijd keeper van voetbalclub SC Veendam, bij het incident aanwezig zijn geweest. Een dag na de uitzending trok Derksen zich ietwat terug door te stellen dat hij de vrouw niet had gepenetreerd, maar de kaars op een sokkel tussen haar benen had gezet. Hij zei dat hij vooral de tijdgeest van de jaren '70 wilde neerzetten.

Wel of niet gebeurd?

Het mocht niet baten, want menigeen was woest. Vandaag Inside was twee weken lang niet op de buis, meerdere sponsoren trokken zich terug en het verhaal werd voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Het was aanleiding genoeg om een onderzoek te starten, waarbij zowel Derksen als een getuige zijn gehoord. Uit hun verklaring kon echter niet worden opgemaakt of het kaarsenincident echt is gebeurd. Ook is de identiteit van de vrouw niet achterhaald. "Het onderzoek heeft niet aangetoond dat het incident met de kaars daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, waardoor ook de verjaringsvraag onbeantwoord is gebleven. Omdat niet duidelijk is wat er precies is voorgevallen, heeft het OM besloten de zaak te seponeren", aldus een woordvoerder. Derksen wordt dus niet vervolgd voor zijn verhaal. Wel stelde het OM dat het verhaal een negatieve impact heeft gehad op mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

Geen zorgen

Hoewel men dat wel verwachtte, maakte Derksen zich al die tijd nergens druk om en heeft hij zijn excuses niet aangeboden. "Er is dus een proces-verbaal opgemaakt, ze hebben mijn verhaal aangehoord en nu gaat hij beslissen wat hij ermee gaat doen. Nou, je begrijpt dat ik geen oog dichtdoe", zei hij sarcastisch bij de rentree van Vandaag Inside. Hij was zelf naar de zedenpolitie in Groningen gestapt, omdat hij het probleem niet uit de weg wilde gaan. Naar eigen zeggen heeft een plaatselijke rechercheur hem daar medegedeeld dat de zaak al was verjaard. Daarnaast heeft Dick Ploeger zich over het verhaal uitgesproken en laten weten dat hij zich er niets van herinnert.

Nieuws
  • AD, NU.nl, De Telegraaf
  • BrunoPress