Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johan Derksen: 'Allemaal gelul, bewusteloze vrouw niet gepenetreerd'

Een dag na de onthullingen die behoorlijk wat stof deden doen opwaaien, zwakt Derksen zijn verhaal af.

Derksen

Het draait allemaal om een anekdote die Derksen een dag eerder op live televisie deelde. Toen vertelde de analist over een gebeurtenis van pak 'm beet vijftig jaar geleden, uit de tijd dat hij nog voetballer was bij Veendam.

Ophef

Op een stapavond ging hij destijds met de keeper van de club op stap, om uiteindelijk 'met twee juffrouwen' bij een van hen thuis te belanden. "Je schaamt je kapot. Het is een heel smerig verhaal hoor", aldus Derksen afgelopen dinsdag. De twee dames in kwestie waren behoorlijk laveloos en later zelfs buiten bewustzijn, zo vertelt 'De Snor'.

Derksen: "Ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: we zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op de bank. Daar stond een grote kaars, en die hebben we erin gestopt, en toen zijn we weggegaan."

De analist kwam met het verhaal naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Johnny de Mol, om aan te geven dat iedereen zo z'n 'jeugdzondes' heeft. Het incident aan tafel, plus de reacties daarop van de aanwezige tafelgasten, werd vervolgens breed uitgemeten in de media. Vaste tafelgast Roos Schlikker gaf zelfs aan nooit meer te willen aanschuiven bij Vandaag Inside.

Verhaal afgezwakt

Het kon dan ook niet uitblijven dat de heren van VI, en dan Johan in het bijzonder, met een reactie zouden komen op de ontstane ophef. In een uitzending waar gisteren 885.000 mensen naar keken, kwam hij terug op het 'kaarsverhaal'. "Kijk, ik kan misschien het beste het verhaal vanaf begin af aan vertellen", begint Derksen de uitzending van Vandaag Inside op woensdagavond. "Ik had dat helemaal niet voorbereid."

Vervolgens komt de voetbalanalist met een afgezwakte versie van het incident, dat gebeurde toen Johan naar eigen zeggen 24 jaar oud was.

Derksen: "Hoe zoiets ontstaat: je gaat met z'n vieren daar heen, die dames zijn zo dronken, die ene, mijn vriendin dan, die viel de hele tijd in slaap. Dat kan ook met mijn kwaliteiten in bed te maken hebben, maar ze viel in ieder geval steeds in slaap. En toen hebben we besloten om weg te gaan. Maar het waren de zeventiger jaren, en dat is het probleem; het AD schreef: 'Derksen penetreert vrouw met kaars'. Dat is allemaal gelul. Het was zo'n hele grote 'duizend-uren-kaars'. Dat was toen in. Die staat op zo'n sokkel. Een heel groot ding. En die hebben we gepakt, de juffrouw lag op de bank, en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen wij weggingen stond die kaars zo loodrecht de lucht in."

Hij zette de kaars dus tussen haar benen en bracht deze niet letterlijk in bij de vrouw in kwestie, stelt de analist. Wilfred Genee kaart aan dat die feiten niet helemaal duidelijk naar voren kwamen toen Derksen een dag eerder met zijn anekdote kwam.

"Nee, maar je kunt niet een duizend-uren-kaars in een vagina stoppen, weet je wel. Dus daar is geen sprake van", verduidelijkt Derksen. "Het is onbeschaafd. Ik was 24. Ik heb van tevoren tegen jou (Wilfred, red.) gezegd: 'Je schaamt je er dood voor'. Maar ik heb aan willen tonen: het tijdsbeeld is zo erg veranderd. Nu word je overal voor neergesabeld en toen ging je over tot de orde van de dag."

'Hypocriete mensen'

In de uitzending wordt nog een behoorlijke tijd doorgepraat over het incident en de ontstane ophef. Met het vaste clubje: Genee, Derksen en Van der Gijp. Maar ook met de aanwezige Özcan Akyol en gelegenheidsgast en columniste Yesim Candan. Vooral de twee laatstgenoemden hebben nog wel wat aan te merken op de manier waarop Johan dinsdagavond sprak over een onderwerp als seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Johan Derksen: "Ik heb het eigenlijk verteld omdat dit land bol staat van de hypocriete mensen die zich net als ik wel een keer misdragen hebben, en die iedereen aan de schandpaal nagelen."

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl