Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verboden: zingen over een joint

Hij is een van de bekendste en populairste artiesten in Turkije. En nu is de Nederlands rapper Murda (37) door een Turkse rechter opeens veroordeeld tot vier jaar en twee maanden cel, omdat hij in zijn songteksten drugsgebruik zou verheerlijken. Hoe zit dat?

Verboden: zingen over een joint

Om te beginnen: over wie hebben we het nou precies? Murda – echte naam Önder Dogan – is geboren in Amsterdam en heeft een Turkse achtergrond, maar geen Turks paspoort.

Sinds hij in het Turks rapt, boekt hij grote successen. Zijn videoclips op YouTube zijn honderden miljoenen keren bekeken, hij is jurylid in de Turkse rapeditie van The Voice en hij voerde vorig jaar met zijn drie grootste hits de top drie van de Turkse hitlijst aan.

Naar een van die drie hits – Eh Baba – verwijst de rechtbank in de veroordeling. In dat nummer rapt Murda in het Turks: “Ik rolde het gras (gras verwijst in vele talen naar wiet, red.) en stak het aan. Het schudde me wakker, boef.” Reden genoeg om iemand jarenlang achter slot en grendel te zetten, vinden ze blijkbaar in Turkije, een land dat sowieso al niet bepaald bekend staat om zijn voorbeeldige rechtssysteem.

“De rechter vindt dat deze nummers rechtvaardigen dat mijn dochter haar vader vier jaar en twee maanden lang niet zou mogen zien. Nooit zal ik dat begrijpen of het daarmee mee eens zijn,” reageerde Murda in een video op Instagram op de uitspraak. Omdat zingen over een jointje in Nederland gelukkig níét strafbaar is, hoeft hij niet te vrezen voor uitlevering aan Turkije.

Misdaad
  • Videostill