Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Ridouan T. al in 2004 verdachte in zaak rondom neergestoken Interpol-agent'

Tijdens een regiezitting in het Marengo-proces schetste advocate Inez Weski een tijdlijn van T's verleden. Daarmee kwamen er een aantal zaken aan het licht wat betreft de geschiedenis van de man die volgens het OM aan het hoofd staat van de Mocro-maffia.

Marengo

Het AD schrijft dat Weski tijdens de zitting met zo'n tijdlijn van het leven van haar cliënt T. kwam om aan te tonen dat hij en Nabil B. - kroongetuige binnen het Marengo-proces - elkaar nooit zouden hebben ontmoet. B. beweert namelijk dat hij in 2006 voor het eerst kennismaakte met T., ergens in een Utrechtse shishalounge.

"Soms kwam hij drie maanden elke dag, dan weer een tijd lang niet", aldus de kroongetuige tijdens een eerdere zitting. "Daarna ontstond er een band, want je had een sociaal contact. Op een gegeven moment bood T. zijn nummer aan me aan." T. heeft echter altijd ontkend dat hij Nabil B. persoonlijk kent of überhaupt heeft ontmoet.

Tijdlijn T.

Om dat laatste aan te tonen, schetste zijn advocaat Inez Weski dus een grove tijdlijn van zijn reisverleden. Hierin gaf Weski vooral aan wanneer T. zich bijvoorbeeld in het buitenland bevond. Dat ging dan om langere periodes waarin hij in Marokko zat, en om kortere tripjes naar Cuba, Brazilië of de Dominicaanse Republiek. Dit alles om te ontkrachten dat T. en de kroongetuige elkaar hadden gezien op bepaalde momenten. Weski hoopt dan ook dat het OM oude vluchtgegevens probeert te achterhalen om de tijdlijn te bevestigen.

Maar de kans dat het Openbaar Ministerie dit gaat doen, is klein. Zij zeggen namelijk dat het niet te doen is om informatie over vluchten van meer dan een decennium geleden nog boven water te krijgen. Daarnaast stellen de officieren van justitie dat zelfs als de tijdlijn van advocate Weski zou kloppen, deze niet per se uitsluit dat haar cliënt en kroongetuige B. elkaar hebben ontmoet. Kortom, dan is het een kwestie van het ene woord tegen het andere.

In 2004 al verdachte in Spaanse zaak

Uit de tijdlijn kwam wel naar voren dat T. al in 2004 verdachte was in een Spaanse zaak. Hij werd daarin verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een Engelse Interpol-agent in Spanje. Deze zaak liep van 2004 en 2009. Dat zou ook de reden zijn waarom hij in die periode niet naar Spanje vloog, maar vooral in Marokko verbleef.

Misdaad
  • AD, NU.nl
  • Pro Shots/Koen Laureij