Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kroongetuige Nabil B. alwéér zonder advocaat: ‘Het OM dwarsboomt mij’

Het is al de vijfde keer dat kroongetuige Nabil B. zonder advocaat zit. Ook Schouten stapte al eens eerder op. 

Peter Schouten

Peter Schouten liet in mei weten wederom de verdediging van Nabil B. te gaan verzorgen. Dit terwijl de advocaat eerder samen met collega Onno de Jong gestopt was als raadsman van B. De twee advocaten lieten nooit publiekelijk weten wat hiervan precies de reden was. Maandagochtend liet Schouten opnieuw weten te stoppen als advocaat van de kroongetuige. Hierdoor zit Nabil B. voor de vijfde keer zonder advocaat.

De reden voor Schouten om zijn boeltje te pakken is het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaat wordt hij gedwarsboomd door het OM en ziet hij geen andere uitweg meer. Tijdens de zitting in het hoger beroep van het beruchte Marengo-proces liet Schouten weten ermee te kappen.

Problemen met Openbaar Ministerie

De advocaat haalt in de rechtbank uit naar het OM, omdat volgens Schouten het OM voorwaarden wil stellen over hoe hij Nabil B. bijstaat. Volgens het Algemeen Dagblad gaan deze voorwaarden vooral over zijn contact met de media of derden. Als derden worden Tweede Kamerleden benoemd.

"Het conflict, die ook van invloed is op de kwaliteit van mijn beveiliging, leidt mij zo af van mijn werk als raadsman dat ik me afvraag of ik verder moet gaan met het verlenen van rechtsbijstand. Ik kan cliënt niet bieden waar hij recht op heeft", aldus Schouten.

De verdediging neerleggen is niet iets wat de advocaat bij voorkeur doet. Hij laat dan ook weten dat als deze voorwaarden door het OM worden ingetrokken, hij terugkeert.

Niet iedere advocaat staat te springen op zich nemen om de kroongetuige te verdedigen, omdat het behoorlijk wat risico met zich meebrengt. Zo werd in 2021 de toenmalige advocaat van B., Derk Wiersum, doodgeschoten. Ook de broer van de kroongetuige en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn om het leven gebracht.

Nabil B. liet in de rechtbank weten zonder verdediging zich niet meer vrij te voelen om antwoorden te geven. "Ik zit zonder advocaat, u kent mijn situatie."

De kroongetuige legde in het verleden tientallen belastende verklaringen af, onder andere tegen Ridouan Taghi. Nabil B. en zijn familie lopen hierdoor groot gevaar.

Misdaad
  • AD, Nu.nl
  • NL Beeld / Proshots