doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Schouten en De Jong waren 'de volgende op de dodenlijst'

'Niemand heeft ons daarover geïnformeerd', aldus Peter Schouten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcfcec3583 img{#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcfcec3583 img{#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcfcec3583 img{#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcfcec3583 img{#fig-650dcfcec3583 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Schouten De Jong

Eerder deze week werd bekend dat het advocatenduo Peter Schouten en Onno de Jong stopt met de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. Aan tafel bij Kahlid & Sophie lieten ze bovendien weten op een dodenlijst te staan. Of die twee zaken met elkaar te maken hebben, werd niet uitgesproken. De exacte aanleiding voor hun beslissing houden ze wegens beroepsgeheim voor zichzelf. Wel deden ze een aantal pittige onthullingen aan de talkshowtafel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Liquidaties

Voor de duidelijkheid: Nabil B. is kroongetuige in het Marengo-proces. Die megazaak draait om zes fatale aanslagen en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia, met Ridouan T. en Saïd R. als vermeende leiders, ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Ook Nabil B. was een tijdlang onderdeel van de vermeende drugsbende, zegt hij zelf. Maar omdat hij na betrokkenheid bij een mislukte liquidatiepoging voor zijn eigen leven vreesde, liep hij over naar justitie. In ruil voor strafvermindering legde hij vervolgens heel wat belastende verklaringen af. Verklaringen die inmiddels cruciaal zijn in het Marengo-proces.

Er is echter een keerzijde van die medaille: sinds B. als kroongetuige naar voren is geschoven, zijn meerdere mensen in zijn omgeving geliquideerd; raadgever Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, zijn broer Reduan. En ook advocaten Peter Schouten en Onno de Jong liepen gevaar, zo vertelden ze bij Kahlid & Sophie.

Dodenlijst

"Twee maanden geleden werd bekend in het rapport dat wij de volgende waren op de dodenlijst", aldus Schouten aan de talkshowtafel. "Niemand heeft ons daarover geïnformeerd. We hadden zelf deze informatie."

Is dat dan ook de reden dat hij en collega-advocaat Onno de Jong stoppen met de verdediging van Nabil B.? Daar doet het duo geen uitspraken over. Dat mag ook niet wegens beroepsgeheim.

Wel hamert Schouten op het belang van het kroongetuigeproject van de overheid. "Dit was waar De Vries voor streed", legt hij uit. "De kroongetuigenregeling mag niet stil komen te liggen."

Ook stelt de advocaat dat zware criminele niet mogen profiteren "van het feit dat er mensen rondom de kroongetuigen worden doodgeschoten." En ondanks dat ze de verdediging van Nabil B. naast zich neerleggen, staan ze nog wel gewoon kroongetuigen in andere zaken bij. Het advocatenduo blijft daarom ook zwaar beveiligd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws