Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM wilde dat Inez Weski (voormalig advocate van Taghi) kroongetuige werd

Weski stelt dat justitie haar een eigenaardig voorstel deed toen ze vastzat. 

Weski

De Rotterdamse met de opvallende oogschaduw is een van de bekendste advocaten van Nederland, maar inmiddels is ze niet langer werkzaam als raadsvrouw. En dat heeft alles te maken met haar arrestatie in april 2023.

Op dat moment stond ze Ridouan Taghi bij in het Marengo-proces. Marengo is een monsterzaak die draait om een aantal moorden, wat pogingen daartoe en nog een aantal voorbereidingen op liquidaties. Taghi is daarin uiteindelijk veroordeeld tot levenslang, maar gaat in hoger beroep.

Justitie vermoedt echter dat Weski onderdeel uitmaakte van een criminele organisatie en stiekem als tussenpersoon optrad tussen Taghi - hij zat op dat moment in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught - en mensen buiten de gevangenis. Enkele weken na de arrestatie in april 2023 kwam Weski op vrije voeten, maar ze is nog steeds verdachte.

'Bijzondere informant met gunsten'

In een interview met het NRC onthult Weski nu de inhoud van een gesprek dat ze voerde met het OM in de tijd dat ze vastzat. Zo stelt ze dat het OM haar benaderde met het voorstel om kroongetuige te worden. Of anders 'bijzondere informant met gunsten'.

Het gesprek met twee officieren van justitie vond plaats in een ondergrondse bunker, waarvan de locatie onbekend is. De conversatie bestempelt Weski achteraf als 'het eigenaardigste' wat ze meemaakte in de tijd dat ze in voorarrest zat. Veel langer dan een kwartiertje duurde het ook niet. "Ik hoorde het aan. Ik dacht: hoe durft men", aldus Weski.

De Rotterdamse is immers fel tegenstander van het inzetten van kroongetuigen. Ze noemt de methode zelfs 'een terminaal giftig quasibewijsmiddel'. In de zaak Marengo wordt ook gebruikgemaakt van een kroongetuige: Nabil B. Die maakte naar eigen zeggen deel uit van Taghi's organisatie, maar sloot een deal met justitie in ruil voor strafvermindering.

Boek

Het interview met NRC ging over Weski's nieuwe boek Het geluid van de stilte. De publicatie gaat over de periode die de advocate achter slot en grendel moest doorbrengen. Het 280 pagina dikke boek ligt vanaf vandaag in de schappen.

Misdaad
  • NRC, AD, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots