Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onno de Jong stopt met verdediging kroongetuige Nabil B.

De advocaat heeft bevestigt dat hij inderdaad zijn rechtshulp aan de kroongetuige in het Marengo-proces neerlegd. 

Onno de Jong

Het Parool meldt dat de Nabil B. wederom zonder advocaat zit. Volgens de krant is de reden van het opstappen van Onno de Jong een conflict met het Openbaar Ministerie. Dit zijn slechts geruchten, omdat de advocaat er zelf niets over kwijt zou willen. Wel bevestigde De Jong dat hij inderdaad stopt met de verdediging van kroongetuige Nabil B. in de liquidatiezaak Marengo.

Hoger beroep

In totaal stonden er 17 verdachten terecht in het Marengo-proces. Veertien van de zeventien verdachten hebben na de uitspraak besloten in hoger beroep te gaan, waaronder kroongetuige Nabil B. Hij kreeg zo'n zes weken geleden te horen dat hij 10 jaar achter slot en grendel verdwijnt. In ruil voor de verklaringen die B. aflegde, werd zijn straf gehalveerd. Toch besloot B. alsnog in hoger beroep te gaan.

Ook kopstuk Ridouan Taghi gaat in hoger beroep. Hij kreeg een levenslange celstraf opgelegd door de rechtbank. Datzelfde geldt voor medeverdachten Saïd R. en Mario R.

Geen advocaat

Maandag begint het hoger beroep in de grote liquidatiezaak in het Justitieel Complex Schiphol. Nabil B. heeft in het verleden al vaker problemen gehad met zijn verdediging. Zo werd in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum om het leven gebracht, waardoor de kroongetuige zonder vertegenwoordiging kwam te zitten. Niet alleen de advocaat van B. werd beroofd van het leven, ook zijn broer en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries werden vermoord.

Na de moord op Wiersum volgde advocaat Oscar Hammenstein hem voor een korte periode op. Hammenstein stopte met het verdedigen van B. wegens een conflict met de kroongetuige. Ook advocaat Onno de Jong stopte al eens eerder met de verdediging van Nabil B. Hij pakte het in tegenstelling tot anderen in september vorig jaar wel weer op, maar vandaag kwam het nieuws naar buiten dat De Jong wederom zijn juridische bijstand heeft neergelegd.

Wie Onno de Jong gaat opvolgen is nog onbekend. Ook is het niet duidelijk wat het voor Nabil B. op de eerste procesdag betekent dat hij momenteel geen advocaat heeft.

Misdaad
  • Het Parool
  • ANP