Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kopstuk Kinahan-clan veroordeeld in Verenigd Koninkrijk

De Ierse Thomas “Bomber” Kavanagh gaat 21 jaar de cel in.

Kopstuk Kinahan-clan veroordeeld in Verenigd Koninkrijk

De Ipswich Crown Court heeft met de veroordeling van Kavanagh een grote klap uitgedeeld aan de Kinahan-clan, één van de meest omvangrijke criminele organisaties van Europa. 'Bomber' zou voor zijn organisatie in Groot-Britannië de touwtjes in handen hebben gehad. Naast hem werden ook zijn zwagers Dubliners Gary Vickery en Daniel Canning veroordeeld tot respectievelijk 20 en 19,5 jaar cel.

Kavanagh en zijn twee zwagers worden schuldig geacht aan het importeren van zo’n 36 miljoen euro aan drugs. Voor zijn drugstransporten had de Ier contacten met criminelen over heel Europa. Daarin verwees men naar hem als the Gaffer.

Kinahan-clan

Aan het hoofd van de Kinahan-clan staat Daniel Kinahan. Hij is een nazaat van de ‘Dapper Don’, Christy Kinahan, die in de jaren 80 grootschalig in heroïne handelde, en later verdacht werd van het runnen van drugslijnen vanuit Colombia en Mexico. Ook ziet justitie hem als verdachte in zes moordzaken.

Aangenomen wordt dat zijn zoon Daniel tegenwoordig de zaken van zijn vader runt, waarbij hij zich voordoet als bokspromotor. De Kinahans vochten in hun thuisstad Dublin jarenlang een klassieke maffiaoorlog uit, maar weken uit naar Amsterdam en Spanje toen de Ierse overheid plannen maakte om de criminele familie te gaan plukken. Christy Kinahan is zelfs een tijd getrouwd geweest met een Nederlandse vrouw. In Spanje werd de ‘Dapper Don’ aangepakt wegens vermeende paspoortfraude.

Zijn zoon Daniel werd in 2016 bijna het slachtoffer van een inmiddels legendarisch geworden aanslag bij het Regency Hotel in Dublin. Daar probeerde een crimineel moordcommando dat was verkleed als een arrestatieteam hem om het leven brengen. De hoofddader was zelfs verkleed als dragqueen. “Ik kan hem verdomme niet vinden,” schreeuwde die laatste uit. Een partner in crime van de Kinahan-clan overleefde de aanslag overigens niet. Hierna werd het de Kinahans te heet onder de voeten in Europa en namen ze de wijk naar de Arabische oliestaten.

Nederlandse link

Een verband tussen de Nederlandse georganiseerde misdaad en die in Ierland werd al in 2018 gelegd toen de Ierse politie Naoufal ‘Noffel’ F. aanhield in Dublin, in een appartement dat volgens de ‘Gardai’ daar moest toebehoren aan de bende van Kinahan. Op de bruiloft van Daniel Kinahan in Dubai was - naast een groot aantal andere criminelen - ook Ridouan T. aanwezig.

Misdaad
  • Joost van der Wegen
  • Politie