Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Gangster-paradijs Dubai stort in elkaar

Gangster-paradijs Dubai stort in elkaar

Uit de editie van woensdag 3 november 2021: De bruiloft van een Ierse gangster in Dubai gaat in 2017 niet onopgemerkt voorbij. Amerikaanse agenten ontdekken dat een aantal gasten leiders zijn van internationale drugsorganisaties. Ook de dan voortvluchtige Ridouan T. is van de partij. De ontdekking van dit superkartel is het begin van het einde van Dubai als favoriete onderduikadres voor criminelen.

Het is 15 juli 2017. Er vindt een bruiloft plaats in het Burj Al Arab-hotel in Dubai. Het is niet zomaar een feestje in een van de meest prestigieuze hotels ter wereld. Vandaag verzamelt zich een aantal kopstukken uit de internationale drugswereld voor de ‘flitsbruiloft’ van Daniel Kinahan, een lid van een beruchte Ierse onderwereldfamilie. Het Burj Al Arab staat bekend als het meest luxueuze hotel van Dubai, waar de goedkoopste kamer al 1800 euro per nacht kost. Maar het blijkt die dag ook een boevennest te zijn.

Onder de gasten zijn deze dag namelijk niet alleen een aantal capo’s uit de wereldwijde drugshandel. In de periferie van het feestelijk gebeuren bevinden zich ook agenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Zij zijn het die de aanwezigheid registreren van de drugsbaronnen in het kapitale hotel van 321 meter hoog, dat op een opgespoten eiland aan de kust is gebouwd in de vorm van een zeil. Daniel Kinahan is een nazaat van de ‘Dapper Don’, Christy Kinahan, die in de jaren 80 grootschalig in heroïne handelde, en later verdacht werd van het runnen van drugslijnen vanuit Colombia en Mexico. Ook ziet justitie hem als verdachte in zes moordzaken.

Aangenomen wordt dat zijn zoon Daniel tegenwoordig de zaken van zijn vader runt, waarbij hij zich voordoet als bokspromotor. De Kinahans vochten in hun thuisstad Dublin jarenlang een klassieke maffiaoorlog uit, maar weken uit naar Amsterdam en Spanje toen de Ierse overheid plannen maakte om de criminele familie te gaan plukken. Christy Kinahan is zelfs een tijd getrouwd geweest met een Nederlandse vrouw. In Spanje werd de ‘Dapper Don’ aangepakt wegens vermeende paspoortfraude.

Zijn zoon Daniel werd in 2016 bijna het slachtoffer van een inmiddels legendarisch geworden aanslag bij het Regency Hotel in Dublin. Daar probeerde een cri mineel moordcommando dat was verkleed als een arrestatieteam hem om het leven brengen. De hoofddader was zelfs verkleed als dragqueen. “Ik kan hem verdomme niet vinden,” schreeuwde die laatste uit. Een partner in crime van de Kinahan-clan overleefde de aanslag overigens niet.Hierna werd het de Kinahans te heet onder de voeten in Europa en namen ze de wijk naar de Arabische oliestaten.

Gezien op de bruiloft

Een verband tussen de Nederlandse georganiseerde misdaad en die in Ierland werd al in 2018 gelegd toen de Ierse politie Naoufal ‘Noffel’ F. aanhield in Dublin, in een appartement dat volgens de ‘Gardai’ daar moest toebehoren aan de bende van Kinahan.

Maar het was de Amerikaanse DEA die definitief onthulde hoe de verhoudingen lagen. Dat blijkt als er in mei 2019 documenten openbaar worden via een Bosnische journalist – ze gaan over ene Mirza G., die in Nederland verdacht wordt van witwassen.

Twee vermeende schutters (waarvan één verkleed als vrouw) vluchten na de aanslag op Daniel Kinahan in Dublin, in 2016.

De Nederlandse officier in die zaak heeft een jaar eerder informatie gekregen van de Amerikaanse opsporingsdiensten dat G. zich daarmee bezighield in Nederland. De Bosniër, die er in Breda met zijn vrouw Rosita een luxe levensstijl op nahoudt en onroerend goed in bezit heeft, wordt ervan verdacht zich schuldig te maken aan internationale cocaïnehandel. Waarbij hij contacten zou onderhouden met het ‘Tito en Dino’-kartel, dat opereert op de Balkan. Aan het hoofd daarvan staat volgens de opsporingsdiensten Edin G., een neef van Mirza G. De advocaat van Mirza ontkent overigens alle banden van zijn cliënt met de drugsorganisaties. Edin G. is uitgerekend een van de vermeende bendeleiders die de DEA denkt gezien te hebben op de bruiloft in Dubai in 2017.

Pracht en praal

Maar tussen de overdadige pracht en praal op die feestelijke dag in het Burj Al Arab in 2017 heeft de DEA nog meer bekenden gespot. Ook aanwezig is Raffaele Imperiale, een Italiaanse crimineel die tot de Napolitaanse camorra behoort, en op zeker moment de tweede meest gezochte maffioos van Italië is.

Imperiale heeft een tijdje in Nederland ondergedoken gezeten. In de hoofdstad is hij onder meer eigenaar van een coffeeshop. Maar hij is niet de enige Nederlandse connectie in het verhaal. Ook de dan nog gezochte Ridouan T. en Richard ‘Rico de Chileen’ R. zouden tot het netwerk behoren. Ook de eerder in Dublin aangehouden Noffel duikt op in de lijst.

Dit ‘superkartel’ zou verantwoordelijk zijn voor het illegaal vervoeren van maar liefst een derde van de cocaïne die de Rotterdamse haven passeert, stelt de Nederlandse politie. Daarvan werd in de jaren ervoor trouwens zo’n 14.000 kilo onderschept.

Ridouan T. stond op de gastenlijst van de bruiloft van Kinahan, aldus de DEA. Al sinds 2015 zit de politie achter hem aan, als een getuige verklaart dat hij de man is achter een enorme wapenvondst en een aantal onderwereldmoorden.

“Meestal zit hij in Dubai,” vertelt de man de politie. In 2017 komen daar de verklaringen bij van de latere kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. &Co: Nabil B. Ook hij wijst Ridouan T. aan als leider van een drugsorganisatie, die Dubai mogelijk als schuilplaats gebruikt. Vanaf dat moment doet de Nederlandse politie verwoede poging om de Verenigde Arabische Emiraten ertoe te bewegen Ridouan T. op te sporen en uit te leveren. In december 2017 wisselt de politie namen en paspoortgegevens uit met de Dubai Police. Ze vermoedt dat T. een aantal gasten zal laten overkomen, en ze wil hem via hen op het spoor komen. Maar het leidt tot niets.

Naoufal 'Noffel' F.

In september 2018 onderneemt de politie een dienstreis naar Dubai, dat zo’n 3 miljoen inwoners telt. Ze wil de politie in het emiraat ervan overtuigen dat T. aangehouden moet worden wegens de verdenking van een aantal moorden, maar vermoedelijk ook voor de aanslagen op de redacties van Panorama en De Telegraaf, in juni 2018. De politie looft zelfs een beloning uit van 100.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding van Ridouan T.

In 2015 was T. al met een razendsnelle speedboot uit Marokko ontsnapt, nadat het hem daar te heet onder de voeten was geworden. Na een vreselijk uit de hand gelopen vergismoord in Marrakech, waarbij de zoon van een rechter per ongeluk werd vermoord, zette Marokko de jacht op hem in. Uit de later onderschepte PGP-berich-ten van T. zegt hij hierover het volgende: “We houden contact als ik op zodiac (speedboot, red.) ga laat ik u weten sir. En als wat gebeurt, doe u best, doorgaan. In Peru ligt nog 220 kilo.” En: “Ga nu de jetski op, naar de boot. Laat je weten als ik op de boot ben.”

Witwas-walhalla

Op dat moment is duidelijk dat Dubai een walhalla is geworden voor witwassers en criminelen, waarmee Nederland ook nog eens geen uitleveringsverdrag heeft. Criminelen investeren er miljoenen in vastgoed, dat in het land nauwelijks centraal wordt geregistreerd. Ook ontvangt men voor dat vastgoed het liefst een betaling in contanten.

Het wordt steeds duidelijker dat grote criminelen hun toevlucht tot Dubai zoeken en daar hun complotten beramen. Zo blijkt tijdens de rechtszaak tegen Rico de Chileen dat hij samen met Raffaele Imperiale een plan smeedde om een rivaal uit de weg te ruimen.

Rico maakte zich volgens het OM schuldig aan witwassen van grote bedragen, ook liet hij miljoenen aan cash per auto vervoeren. In zijn bezit werden geldbedragen en luxe horloges met een totale waarde van 12 miljoen euro aangetroffen. In Dubai reserveerde R. onder meer een jaar een suite in het Grosvenor House in de jachthaven van Dubai.

Hij onderhield ook een door justitie als ‘innig’ omschreven band met Ridouan T. Zij zouden beiden beschikken over moordcommando’s die ze klussen lieten uitvoeren. Volgens het Openbaar Ministerie bleek dit onder meer uit PGPcommunicatie over de moord op Samir Erraghib, op 17 april 2016 in IJsselstein.

Gouden kooi

Dubai blijkt uiteindelijk toch een gouden kooi waarin de criminelen ‘gevangen’ zitten en waar ze niet eeuwig van het klatergoud kunnen blijven genieten. Op 16 december 2019 wordt Ridouan T. door de autoriteiten in Dubai opgepakt. Het is een achteloos voor de deur gezette vuilniszak die de politie op het juiste spoor brengt. Net als twee valse aliassen die T. gebruikt, en waarvan er eentje naar hem leidt.

Het is drie uur in de nacht als Ridouan T. met een vriendin zit te roken en te drinken, en hij nog tevergeefs probeert te vluchten als het arrestatieteam binnenvalt.

Rode wijnvlekken in het tapijt zijn er de stille getuigen van. T. laat de rechercheurs in Dubai trouwens weten dat hij opgelucht is gepakt te zijn. Beter dat dan leven in de constante angst om te worden aangehouden.

Officieel sijpelt naar buiten dat Dubai T. heeft aangehouden en uitgeleverd omdat hij als grote crimineel stond gesignaleerd bij Interpol. Ridouan T.’s advocaat Inez Weski zegt later dat Nederland Dubai met onjuiste informatie heeft gevoed over een connectie met Iran om hem - ook zonder uitleveringsverdrag - in handen te krijgen. Dubai staat op gespannen voet met Iran en zou daarom snel van T. af hebben gewild. Maar volgens Weski, die zelf ook onderzoek heeft laten doen, is die Iran-con-nectie ‘verzonnen’.

In de nasleep van de arrestatie van Ridouan T., waarbij hij trouwens flink lijkt te zijn mishandeld, komt meer naar buiten over de werkwijze van de Nederlandse justitie. Zo bleek de Nederlandse politie de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef te hebben nagereisd en achtervolgd, omdat ze in de veronderstelling waren dat ze een ontmoeting met T. zouden hebben. Opmerkelijk, omdat zij T. niet als cliënt hebben. Dat is tot op de dag van vandaag advocaat Inez Weski. Toen Meijering en Van Kleef in Dubai met twee mannen spraken, dachten de Nederlandse rechercheurs dat één van hen T. was.

Maar de politie in de rijke oliestaat bespaarde de Nederlandse speurders een enorme afgang. Zij waren er niet van overtuigd dat het om T. ging en wilden de man daarom niet arresteren. Hun vermoeden bleek te kloppen. De man van wie de Nederlanders dachten dat het T. kon zijn, was uitgerekend de Ierse clanleider Daniel Kinahan. Ondanks zijn bril en pet herkende de Dubai Police hém wel. In Nederland werd overigens later schimmig gedaan over met wie deze man in gezelschap was geweest.

Maar de cirkel was hier wel rond, voor wat betreft het spotten van het volgens de DEA in Dubai residerende superkartel.

T's hotelkamer.

Geen veilige haven

De twee advocaten bleken overigens achteraf een afspraak te hebben gehad met hun cliënt Khalid J., die net als T. trouwens werd verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Kennelijk beschouwde J. Dubai ook als een veilige haven voor de Nederlandse justitie.

Maar ook daaraan kwam een einde. De 35-jarige Khalid J. werd in januari 2020 ook aangehouden door de politie van Dubai, en aan Nederland uitgeleverd. Hij zou in 2013 deel uit hebben gemaakt van een groep mannen die in Amsterdam wraakmoorden uitvoerde. J. verhuisde later naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij gemakkelijk in de massa kon opgaan: er zijn daar veel expats en gastarbeiders.

Inmiddels is het door de DEA ontdekte superkartel definitief uit elkaar gevallen. De aanhoudingen van het gezelschap werden compleet met de inrekening van Raffaele Imperiale, in augustus van dit jaar. Hij was toen in Italië al bij verstek veroordeeld tot achttien jaar cel voor witwassen en drugshandel.

Imperiale kwam in Nederland nog onder de aandacht toen twee in 2002 uit het Van Gogh Museum gestolen schilderijen bij zijn ouders in Italië bleken te zijn. In 2017 keerden de door een Nederlandse dief gestolen prestigieuze werken weer terug naar Nederland.

De leden van het superkartel zijn trouwens niet de enigen die zich in de woestijn jarenlang veilig waanden. Ook de verdachten in de zaak van de martelcontainers bleken daar graag hun zaakjes te regelen.

Het is de Rotterdamse crimineel Roger ‘Piet Costa’ P. die de macht verliest over een van zijn voormalige ondergeschikten. Hij zou de Nederlandse Iraniër Ali D. als zijn ‘geldloper’ rijk hebben gemaakt. Maar uit versleutelde berichten van de server van EncroChat zou blijken dat D. hier niet mee om kon gaan. “Hij zat te lang in Dubai en kan zijn levensstijl niet volhouden. Dus daarom maar mij bestolen.” Het geschil van de twee gaat om een verdwenen bedrag van 130 miljoen euro, dat D. in Dubai zou hebben geïnvesteerd in vastgoed en dure horloges.

Roger P. laat daarop aan de mensen in zijn organisatie weten dat hij Interpol-functionarissen zover kan krijgen om zijn in Dubai opererende rivalen als ‘spionnen’ gesignaleerd te krijgen, waardoor ze opgepakt en gemarteld zullen worden. Op 22 juni 2020 worden Piet Costa en zijn handlanger Robin van O. aangehouden, waardoor hun plannen voor een afrekening in Dubai niet doorgaan. Twee dagen na de EncroChathack door de politie maakt de politie in Dubai bekend dat ze een aantal ambtenaren heeft aangehouden voor corruptie. Ze zouden mensen afgeperst hebben door te dreigen ze op de Most Wantedlijst van Interpol te zetten. Het Parool meldt documenten te hebben gezien waarop de naam van Ali D. stond en die de corruptie bevestigen.

De raadsvrouw van Ali D. laat weten dat de beschuldigingen aan zijn adres ‘grievend en gevaar zettend’ zijn voor haar cliënt.

Minder geloofwaardig

Sinds 29 augustus van 2021 is Dubai voor Nederland officieel ‘rovershol af ’. Op die dag ondertekent minister Ferd Grapperhaus van Justitie een overeenkomst met Dubai, waarin wordt afgesproken elkaar bij het opsporen en uitleveren van criminelen beter te gaan helpen. Al in 2019 maakten Nederlandse ambtenaren hiervoor een reis naar Dubai. Dit was enkele weken voor de aanhouding van Ridouan T. in het emiraat.

Laatste nieuws is dat in de weken voor zijn aanhouding een door de Nederlandse overheid gecharterd vliegtuig al op enkele luchthavens rond Dubai zou hebben ‘getaxied’, om vervolgens T. te hebben opgehaald na zijn arrestatie. Het maakt de verraste reactie van Nederlandse justitie na de aanhouding van Ridouan T. wat minder geloofwaardig.

Misdaad
  • ANP, Burj Al Arab, Marengo-dossier, YouTube e.a.