Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Door de bril van Saïd R.

Nu Said. R., de veronderstelde rechterhand van Ridouan T., voor het eerst sinds zijn uitlevering vanuit Colombia in de rechtszaal verscheen, bleek hij zich niet te hebben ingelezen. R. heeft namelijk geen leesbril.

Door de bril van Saïd R.

Het was een nogal surrealistisch schouwspel, afgelopen week in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam.

In plaats van over de reeks moorden en pogingen daartoe, waarvoor R. verantwoordelijk wordt gehouden, ging de zitting grotendeels over heel iets anders: zijn leesbril. Die zou zijn gesneuveld tijdens zijn overdracht vanuit Colombia, ruim drie maanden geleden, waardoor hij niet in staat zou zijn om zelf zijn dossier te lezen en zijn proces dus vertraging oploopt.

Ook het regelen van een nieuw exemplaar was al die tijd blijkbaar een onmogelijk opgave geweest.

“Het lijkt triviaal, maar zonder bril kan mijn cliënt niks lezen,” stelde de advocaat van R.

“De Hema zou toch ook een oplossing moeten hebben,” opperde de voorzitter van de rechtbank.

Ook zijn collega-rechter kwam met een mogelijke oplossing: van een digitaal dossier kunnen op de computer de letters worden vergroot. Maar volgens de verdediging van R. bevat de laptop die hij in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught tot zijn beschikking heeft te weinig hightechsnufjes, waarmee kennelijk bedoeld werd dat het uitvergroten van teksten een probleem is.

Gelukkig lijkt de oplossing voorhanden. Recent is er een opticien bij R. langs geweest om zijn ogen op te meten. Wel ontbreekt van de nieuwe leesbril nog altijd ieder spoor. Weet u meteen waarom zaken van deze omvang doorgaans jaren in beslag nemen.