Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een van de grootste kopstukken cocaïnemaffia Piet W. opgepakt

Op Aruba is een van de grootste drugsbaronnen van de cocaïnemaffia opgepakt. De Surinaams-Nederlandse Siegfried 'Piet' W. werd gezocht door de autoriteiten omdat hij nog een gevangenisstraf open had staan in Nederland.

Piet W.

In 2014 werd Siegfried, roepnaam 'Piet', in Rotterdam veroordeeld tot zeven jaar cel. De destijds 45-jarige W. had volgens de aanklagers jarenlang leidinggegeven aan een enorm cocaïnesyndicaat. Deze criminele organisatie wordt omschreven als een heuse 'multinational' die 'wereldwijd opereerde', aldus het OM. De groep zou vooral grote partijen coke opkopen in Zuid-Amerika, om ze vervolgens via Afrika Europa in te smokkelen. W's naam werd dan ook al eerder in verband gebracht met onderschepte partijen drugs die in Rotterdam opdoken.

W. werd in 2012 al opgepakt

De vijf verdachten, waaronder W., werden al in 2012 in de boeien geslagen in Barcelona, na afloop van de Champions League-topper FC Barcelona - AC Milan. Het onderzoek over de zaak droeg codenaam Operatie Tidore, en was destijds een van de grootste in zijn soort voor de nationale recherche.

In het onderzoek kwam naar voren dat Piet W. over zo'n zestig telefoons beschikte en letterlijk tonnen uitgaf aan dure vliegtickets, luxe hotels en het bezoeken van concerten en voetbalwedstrijden, schreef Trouw destijds. De drugsbaron was vooral vaak te vinden in Camp Nou, het FC Barcelona-stadion en tevens de plek waar hij in 2012 in z'n kraag werd gevat.

Gevlucht

Uiteindelijk werd W. veroordeeld tot 7 jaar cel wegens drugstransporten en deelname aan een criminele organisatie. Twee andere verdachten kregen celstraffen van vier en drie jaar opgelegd.

Toch zat het Surinaams-Nederlandse kopstuk van de cocaïnemaffia zijn straf niet uit in Nederland. Tijdens een verlofmoment nam hij de benen om vervolgens naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo te vluchten. Nu, jaren later, is hij alsnog opgepakt bij de Beatrix Luchthaven op Aruba, stellen diverse Surinaamse media. Een feit dat overigens nog niet officieel is bevestigd door de Landelijke Eenheid.

Naar verwachting wordt W. naar Nederland overgevlogen om de rest van zijn straf uit te zitten.

Op de foto met Willem-Alexander en Máxima

Dat Piet W. en zijn kornuiten affiniteit met voetbal hadden, blijkt niet alleen uit alle wedstrijden van FC Barcelona die zij bezochten, volgens het Surinaamse mediaplatform Waterkant.net financierde W. zelfs zijn eigen Surinaamse hoofdklasse-club: SV Notch.

Bovendien bezocht Siegfried 'Piet' W. het WK van 2010, u weet wel, toen Nederland de finale van Spanje verloor. De drugsbaron was tijdens deze wedstrijd aanwezig en wist na afloop de catacomben van het stadion te bereiken. Wie daar ook rondliepen: prins Willem-Alexander en Máxima. W. en zijn vrienden liepen het koninklijk paar tegen het lijf en gingen doodleuk op de foto met het stel. Tot grote ergernis van diverse opsporingsdiensten, schrijft Waterkant. Deze zouden W. op dat moment namelijk al een tijdje op de radar hebben. Volgens De Telegraaf showde Piet W. die bewuste foto vervolgens met enige regelmaat aan zijn criminele vrienden.

Misdaad
  • Telegraaf, Trouw, Waterkant
  • iStock, Ernesto Tereñes