Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Georgina Verbaan zwaar onder vuur na tweet over gijzeling in Amsterdam

Georgina slingert even een tweet de wereld in over de gijzeling in Amsterdam. Haar perspectief op de kwestie zorgt echter voor een hoop consternatie op op het web. 'Ik weet nu zeker dat je maar één hersencel hebt. En zelfs die werkt niet, triest.'

Georgina Verbaan

24-02-2022 UPDATE (onderaan artikel): inmiddels is bekend dat de gijzelnemer aan zijn verwondingen is overleden.

Na een urenlange gijzeling in de Apple Store in Amsterdam op dinsdagavond wist het gegijzelde slachtoffer rond 22:30 's avonds aan de gewapende verdachte te ontsnappen. Hij pakte z'n kans toen de politie met een robot een flesje water kwam brengen. De 44-jarige Brit zette hem op het lopen, waarop de gijzelnemer de achtervolging inzette. Laatstgenoemde werd kort daarna door een politieauto geschept, gecheckt op explosieven, ingerekend en afgevoerd naar het ziekenhuis.

'Zielig voor de gijzelnemer'

Dat betekent alleen niet dat men al is uitgepraat over de benarde positie waarin de gegijzelde man zich bevond, en over de toch spectaculaire manier hoe de hachelijke situatie tot een eind kwam. Ook Georgina Verbaan voelde zich geroepen haar lichtje te laten schijnen op het voorval. En de actrice deinst er daarbij ook niet voor terug een onpopulair standpunt in te nemen.

Verbaan heeft duidelijk ook gezien hoe de 27-jarige gijzelnemer, gewapend met een handpistool en automatisch wapen, een paar meter de lucht in werd geworpen toen de politie hem aanreed. "Bizarre avond", begint de actrice. "Toch ook heel naar dat die man is aangereden."

Vooral dat laatste schiet in heel veel verkeerde keelgaten, als we de reacties onder de tweet mogen geloven. "Die man heeft iemand urenlang onder schot gehouden!!!", knalt iemand onder het bericht. "WTF Georgina."

Ook de presentatrice met het o zo karakteristieke stemgeluid Britt Dekker laat van zich horen onder de post. "Een levenslang trauma aan een gijzeling, dát is naar", vuurt Dekker richting Verbaan. "Medelijden met dit soort extreem heftige daders, sorry ik trek dit niet."

Georgina legt uit

En hoewel er ook mensen zijn die Georgina's kijk op de zaak wel begrijpen, voelt ze zich toch geroepen haar tweet van meer uitleg te voorzien. Georgina: "Ik trek het niet dat mensen empathie verwarren met sympathie. Ik trek het niet dat hier niks naast elkaar mag bestaan, dat het én verschrikkelijk kan zijn wat iemand doet én dat je het naar kunt vinden om te zien hoe een mens -los van zijn daden- wordt aangereden."

UPDATE:

Het Parool bracht woensdagavond naar buiten dat het zou gaan om Abdel Rahman A. In de krant komt ook advocaat Jan-Kees van den Brink aan het woord, die A. in het verleden weleens heeft bijgestaan. Van den Brink: "Hij was niet meer aanspreekbaar en is inmiddels overleden". De advocaat zegt te spreken namens de moeder van de 27-jarige gijzelnemer. Het OM heeft bevestigd dat de man niet meer leeft.

Entertainment
  • Shownieuws
  • BrunoPress/Arjo Frank/Brunopress.nl