Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ook assistent-trainer Ajax beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag

De Amsterdamse beerput lijkt nog niet helemaal leeg na de perikelen rondom Overmars.

Bogarde

Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft inmiddels zijn taken bij de club neergelegd. "Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen”, aldus een statement op de website van de Amsterdamse voetbalclub. Overmars zou meerdere vrouwen hebben lastiggevallen, onder meer door ze foto's van zijn geslachtsdeel te sturen.

Assistent-trainer Bogarde

Maar Overmars blijkt niet de enige Ajacied over wie klachten zijn binnengekomen bij de club. Ook Winston Bogarde, eerder werkzaam bij Jong-Ajax en sinds juli 2020 assistent-trainer van Ten Hag bij het eerste elftal, is beschuldigd van 'zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Dit meldt het NRC in een artikel over de oud-speler van onder andere Ajax, AC Milan, Barcelona en Chelsea.

Het vermeende wangedrag zou hebben plaatsgevonden tussen augustus 2019 en september 2020. Bogarde zou in die periode binnen de privésfeer ongewenste berichten gestuurd hebben naar een vrouw. Het vermeende slachtoffer is zelf niet werkzaam bij Ajax, maar kwam 'vanwege de functie van Bogarde bij Ajax' met hem in contact.

'Seksuele intimidatie'

Zelf typeerde de vrouw het gedrag van de oud-voetballer als 'seksuele intimidatie', waarna ze een schriftelijke klacht naar Ajax over stuurde waarin ze het 'zwaar grensoverschrijdende gedrag' aankaartte.

De club heeft de zaak toen extern laten onderzoeken, schrijft het NRC. Een van de conclusies van het onderzoeksbureau zou zijn geweest dat Bogarde "actief heeft bijgedragen aan een voor klaagster destructief uitgepakt interactiepatroon". Een andere conclusie die destijds werd gesteld: de assistent-trainer stelde zich "gaandeweg het contact weinig respectvol op en werd na verloop van tijd agressief op verbale wijze".

Volgens het rapport heeft de vrouw 'ernstige psychische schade ondervonden'. Later is er door een klinisch psycholoog een posttraumatische stressstoornis vastgesteld.

'Privékwestie'

Zowel de directie als de raad van commissarissen was volgens de krant op de hoogte van de klachten en het onderzoek. Saillant detail: Bogarde viel ten tijde van het vermeende wangedrag onder directeur voetbalzaken Marc Overmars.

Voor de top van de club was het vooral de vraag in hoeverre de kwestie 'werkgerelateerd' was, echter gaven de onderzoekers daar geen antwoord op. Zij presenteerden enkel hun bevindingen, waarna Ajax zelf een conclusie moest trekken. Het eindoordeel: de zaak was een 'privékwestie'. De club is van mening dat er 'geen verdere acties noodzakelijk waren'. Bogarde mocht dan ook aanblijven als assistent-trainer bij het eerste elftal.

Nieuws
  • NRC, voetbalzone
  • Pro Shots/Pim Ras