Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Marc Overmars

Marc Overmars: ‘Wat ik wil, moet gebeuren. Dan dram ik door’

Jarenlang was hij de 'architect' achter de successen van Ajax, maar sinds vorig weekend staat hij bekend als de 'geilneef' van de Amsterdammers. Wat gaat er schuil achter de ogenschijnlijk rustige Marc Overmars, en hoe wist deze einzelgänger zijn club naar de top te brengen? ‘Ik ben een dominant mannetje’.

Erg goed een zin formuleren kan hij niet, Marc Overmars (48), maar dat maakt geen donder uit, want hij zegt nooit meer dan hij kwijt wil. Heel vaak laat hij zich ook niet interviewen, verstandig genoeg. De man heeft iets olijks over zich, tegelijk iets verlegens en tobberigs – een denker met aangename zelfspot. Dit en de ongehoorde financiële en sportieve successen van Ajax hebben hem de gunfactor opgeleverd. En wie zal ooit zijn buikschuiver vergeten, die mooie avond van 16 april 2019 in Turijn, na de sensationele overwinning op Juventus (1-2)?

(Geen) vrek

Opmerkelijk – ook dat maakt hem populair – is dat Overmars nog steeds bij Ajax in dienst is. De Telegraaf maakte uit de jaarcijfers op dat hij in Amsterdam in 2020 bruto bijna 7 ton verdiende. Hoeveel is dat netto? Aangezien de man uit Epe nog andere inkomsten heeft en zeker meer dan 68.508 euro, zal die 7 ton volledig in de hoogste belastingschijf aangeslagen worden, namelijk met 49,5 procent. Hij houdt dus circa 350.000 over. Netto. Verbluffend weinig: spelers als Tadic, Blind, Berghuis en Haller verdienen bij Ajax vijf tot zes keer zoveel. Er circuleren dan ook andere verhalen over het Ajax-inkomen van Overmars en daarin gaat het over veel hogere bedragen.

De afgelopen jaren had Overmars meermalen weg gekund om bij oude liefdes als Arsenal en Barcelona miljoenen te innen, netto welteverstaan. Afgelopen oktober heette het dat hij als directeur voetbalzaken op de verlanglijst stond van de onwaarschijnlijk rijke Saudi’s die Newcastle United hebben overgenomen. Dat schijnt niet door te gaan, al weten we natuurlijk niet waarom. Hoe dan ook, zó erg op de centen is Marc Netto kennelijk ook weer niet; de binding met al die buitenlui op de Veluwe is hem meer waard dan een miljoentje of 5 extra. In 2019 omschrijft VI hem als ‘Sinterklaas en Scrooge in één’. Ebenezer Scrooge is een personage in A Christmas Carol van Charles Dickens, een uitgesproken vrek.

Overmars over het (opnieuw) winnen van de Champions League: “Ik blijf geloven dat het mogelijk is.” - Pro Shots/Stanley Gontha

Wie Marc Overmars heeft zien voetballen, denkt terug aan een kleine rechtsbenige man op de linkervleugel, een soort Jerommeke, bijgenaamd de TGV en ook wel Speedy Gonzales. Snel dus, maar tegelijk gis en avontuurlijk, een zeldzame combi. Bovendien kan hij zonder echt technisch te zijn toch redelijk pingelen. Mede door zijn guitige lach heeft hij nogal wat vrouwelijke fans. Ook Gordon ziet het wel zitten in de man uit Epe, met als gevolg in 1995 een serie onverkwikkelijke roddels. In 2020 komt de aandachtsgeile zanger er in een podcast op terug: “We hebben een beetje geklooid.” Marc Netto is een derde bijnaam en die draagt Overmars al sinds 1991, toen hij één seizoen lang bij Willem II speelde; hij was pas 18. “Hij vroeg werkelijk bij alles: is dat netto? Marc was daar enorm mee bezig,” zegt huidig Willem IIdirecteur en toenmalig aanvoerder Martin van Geel. Een doelgericht ventje dus met een duidelijke drive, zoals ook andere getuigen vermelden. Marc wist dat hij met zijn geringe postuur iets bijzonders moest brengen en dus trainde hij thuis al extra – naar verluidt gebruikte Marc onder meer de zware ploeg van zijn opa om aan kracht te winnen.

Vastgoedmagnaatje

Broer Edwin en vader Ben zitten al sinds 1997 in het vastgoed, deels investerend met geld van Marc, deels met geleend geld. Marc komt er in 2004 zelf bij, na terugkeer uit Barcelona. De drie beleggen in bedrijfs-, horeca- en winkelpanden, maar ook in vakantieparken en appartementen (overmarsvastgoed.nl); hun panden bevinden zich voornamelijk op en rond de Veluwe. Marc in 2005 tegen de Volkskrant, ironisch: “Vroeger begon je een sigarenzaak als je stopte met voetballen. De laatste tien jaar was vooral een sportzaak populair. Nu is het een vastgoedbedrijf.”

Marc zou in Epe en Vaassen anno 2021 persoonlijk meer dan twintig panden bezitten, een vastgoedmagnaatje dus. Volgens de site bekendeburen.nl, die kadasters en Kamers van Koophandel uitpluist, schafte Marc Netto in 2019 een grachtenpand aan in Amsterdam, waarschijnlijk als pied-à-terre. Kosten: 860.000 euro. Hij nam er een hypotheek op van 914.000 euro, zodat hij voor een bedrag van netto 54.000 euro nog wat kon vertimmeren. Een hypotheek, heeft hij die nodig dan? Natuurlijk niet, maar ongetwijfeld is dat fiscaal gunstiger; zo helpt de belastingbetaler een beetje mee aan het spekken van de Overmarskas.

Toen al op handen gedragen door ‘Sar’ - ANP

Overmars Vastgoed BV is gevestigd in de Beekstraat 38, Epe; het is een dochter van M. Overmars Holding BV. waaronder nog vier ondernemingen vallen, ook op dat adres gevestigd. Veel meer weten we niet, maar bekend is dat de drie mannen het niet hoog in de bol hebben, benaderbaar zijn en goodwill kweken door eerlijk zaken te doen. Het laat zich raden dat de Overmarsjes in deze branche niet het minimumloon verdienen; bovendien haalde Marc gedurende zijn voetballoopbaan miljoenen binnen, die hij gezien zijn spaarzame karakter niet over de balk zal hebben gesmeten. Volgens Quote bedroeg het vermogen van Marc Overmars in 2007, twee jaar voor hij écht stopte, 50 miljoen, maar in 2011 nog maar 12 miljoen. Heeft de krediet- en huizenmarktcrisis de familie parten gespeeld? Het zo goed geïnformeerde magazine met als thema geld en bedrijfsleven heeft vreemd genoeg geen gegevens over het vermogen van Marc Overmars na 2012. “Over geld praat ik nooit,” zegt Marc Netto in 2005 al; wel laat hij los dat hij toen hij bij Arsenal ging voetballen een Porsche kocht – voor een ton, tweedehands. Netto, want hij kocht hem in Duitsland, dan hoefde hij geen bpm te betalen.

Weggegooid geld

Epe (33.000 inwoners) is de habitat van Overmars, met rondom de gecultiveerde natuur van de Noord-Veluwe. Het schijnt dat er nogal eens wilde zwijnen de tuintjes komen omwroeten, maar dat de dieren de achtertuin van Marc Overmars kunnen bereiken lijkt onwaarschijnlijk. Hij woont er weer sinds hij in 2004 terugkwam van zijn buitenlandse avonturen. Vaak wordt deze streek geassocieerd met een strenge geloofsovertuiging, maar dat is onjuist, Epe is géén biblebelt. Wel zijn de mensen er keurig en fatsoenlijk... Nou ja, niet allemaal en altijd natuurlijk: begin jaren 90 speelden er in het dorp drie schokkende incestzaken, aan het rollen gebracht door een zekere Yolanda die uitvoerig in de media verscheen. Korte tijd was Epe wereldnieuws; bizar genoeg beweerden diverse onderzoekers eind jaren 00 dat Yolanda de verschrikkelijke beschrijvingen van misbruik, abortus en moord had verzonnen. Net als iedereen, gelukkig, is de uit een boerenfamilie stammende Marc Overmars ook weleens gewoon een dombo. Dan mislukt er iets faliekant. Kan bijna niet anders als je een durver bent, een aanvaller die, volgens getuigen, bij twijfel al vrij snel zegt ‘laten we het maar doen’. Zo waren de meeste van zijn Ajax-aankopen zeer geslaagd, maar bepaald niet allemaal. De Argentijnse verdediger Lisandro Magallán kostte 9 miljoen – netto – en hoewel hij nu voor een miljoentje of twee verhuurd is aan Anderlecht, zijn die miljoenen grotendeels weggegooid geld geweest.

Zoals Marc vergenoegd op een braderie kan staan of oliebollen bakt voor zijn dorpsgenoten, altijd eenvoudig gebleven, gewone jongen van het volk, zo staat hij ook op de site van Overmars Vastgoed BV. Dat werkt, daar komen mensen op af, weet hij. Hij paste het ook al toe in zijn sportzaken (die niet meer bestaan) en zijn eetcafé De Middenstip (opgeheven, het gaat hard in de roerige vastgoedsector). Hij deed het ook toen hij ‘in het sanitair stapte’ door in het Epese bedrijf Jered Design te participeren. Guitig presenteerde hij zijn glimlach, rechtstreeks in de lens blikkend.

Maar voorjaar 2021 besloot hij hetzelfde te doen voor het cryptovalutabedrijf Xpose Protocol, dat hem presenteerde als adviseur en gezicht – tikje dubieus omdat hij daarmee ook de naam Ajax met het bedrijf associeerde. Kenners waarschuwden: dit is een piramidespel. Anonieme ondernemers kopen bij lage waarde grootscheeps de eigen cryptomunt in en huren influencers om de munt te hypen en zo de koers op te jagen. Argeloze beleggers stappen in; de ondernemers verkopen hun munten, de koers stort in en de vaak kleine inleggers fluiten naar hun spaarcenten. Marc Overmars liet op 2 november via een woordvoerder weten dat hij zich ‘vooraf beter in de zaak had moeten verdiepen’. Jammer voor de beleggers, foutje.

Dominant mannetje

Dat is ook Marc Netto, die in 2006 over zichzelf zei: “Ik ben erachter gekomen dat ik – mede door het voetbal – vrij egoïstisch ben geworden. Wat ik wil, moet gebeuren. Dan dram ik door.

Dominant mannetje ben ik hoor, eigenlijk.” Hij en Edwin van der Sar slagen erin de organisatiestructuren die Johan Cruijfftijdens de Fluwelen Revolutie vanaf 2010 heeft ingevoerd in 2017 en 2018 geleidelijk en zonder openlijke kritiek op de maestro te ontmantelen. Kwestie van stilzwijgend doordrammen. Diehard Cruijff-adepten Wim Jonk en Dennis Bergkamp ruimen het veld. Het salarisplafond van 1 miljoen wordt hoger en ook van het voornemen dat er in beginsel met spelers uit eigen jeugd wordt gewerkt blijft niets over. “Goed dat er nu één baas is,” zegt Marc Overmars in 2019 veelbetekenend tegen het NRC. Verder zwijgt hij erover. Het was een stille machtsstrijd en niks anders.

Zijn pied-à-terre in Amsterdam dat hij kocht voor negen ton.

In 2015 geeft Overmars in een van zijn schaarse interviews aan dat hij erin gelooft dat Ajax opnieuw de top kan halen, dus winst in de Champions League. “Ik blijf geloven dat het mogelijk is. Dat zit in mijn kop. En dat krijgt niemand eruit.” Links en rechts klinkt geschater op, dit is bij de huidige verhoudingen natuurlijk ten enenmale onmogelijk. In 2017 haalt Ajax de Europa League-finale, maar in 2018 ijveren voetbalweekblad VI en dagblad De Telegraaf, altijd goed voor een fijne hetze, voor het vertrek van Van der Sar en Overmars wegens ‘wanbeleid’. Ajax wordt weer geen kampioen en was al in augustus 2017 uitgeschakeld voor CL en EL. De twee blijven geduldig zichzelf, het zijn kameraden en vroegere ploegmakkers, en halen Daley Blind, Dusan Tadic en Hakim Ziyech binnen. In mei 2019 mist Ajax onder Ten Hag de CL-finale op een haar.

Intussen laat Overmars als directeur spelerszaken honderden miljoenen euro’s Ajax’ clubkas binnen golven, en mede daardoor is op 31 december 2020 het eigen vermogen van de club 268,5 miljoen. Dat gaat overigens in coronavoorjaar 2021 flink naar beneden. Wel is Ajax een van clubs met de sterkste financiële grondslag in Europa. Eigen vermogen is een boekhoudkundige term die betekent bezittingen (activa) minus schulden (passiva). Het is een complex, lastig te berekenen resultaat. Door het verkopen van spelers stijgt de winst en daarmee het eigen vermogen. Door inkoop van spelers daalt de winst. Maar er zijn meer factoren die de winst van een bedrijf als Ajax bepalen, zoals sponsoring en stadionbezetting.

Winst: 325 miljoen

Je kunt de cijfers dus ook op een andere manier bekijken: met hoeveel nettowinst door spelershandel heeft Overmars bijgedragen aan het eigen vermogen van Ajax? Lastig, want de cijfers zoals ze in de publiciteit komen zijn nooit exact: er zijn bonussen, percentages voor tussenpersonen, verplichtingen aan vorige clubs van een verkochte speler, en meer. Frenkie de Jong ging voor 75 miljoen naar Barcelona, daar bleef netto 55 van over. Een al met al enigszins gewaagde zwerftocht langs de bedragen die Ajax sinds 2012, Marcs aantreden, volgens de pers ontving voor vertrekkers en uitgaf aan inkoop leert het volgende. Sinds 1 juli 2012, de eerste werkdag technisch directeur Overmars, verkocht Ajax voor globaal 615 miljoen aan spelers. Tegelijkertijd kocht de club in voor een slordige 290 miljoen, inbegrepen Steven Berghuis, Mohamed Daramy en Jay Gorter, die deze zomer aansloten. De winst uit deze handel bedraagt dus 325 miljoen euro.

Zes jaar terug in Neustift tijdens een trainingsstage: “Even Apeldoorn bellen.”

Dit zijn bruto bedragen, als gezegd: er gaat altijd geld vanaf en soms best veel. Er is er maar één die kan zeggen wat de schone, om niet te zeggen netto winst is geweest die voor de club is geboekt: Marc Netto Overmars.

Schandaal

Op 6 februari 2022 kwam er een abrupt einde aan de succesvolle carrière van Overmars. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan seksueel wangedrag en moest Ajax per direct verlaten. 'Het over een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's' werd genoemd als de reden voor zijn vertrek.

"Ik schaam me kapot", reageerde Overmars zelf op de situatie. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk.”

"Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."

Sport
  • Pro Shots, Stanley Gontha, ANP