Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Deze criminelen draaiden de bak in door hun (ex-)vrouw

Uit de editie van 19 november 2014: Als je íemand kunt vertrouwen, is het wel je vrouw: dat is bij veel criminelen een kapitale denkfout gebleken. Verklaringen van vrouwen, minnaressen en exen vormen vaak het laatste stuk bewijs dat de rechter nodig heeft.

Deze criminelen draaiden de bak in door hun (ex-)vrouw

1: Nouriddin El F.

Wat: lid van de Hofstadgroep

Liefje: “Hij deed voor hoe je mensen de keel doorsnijdt.”

Vonnis: acht jaar gevangenisstraf

Het trouwfeest tussen Hofstadgroepslid Nouriddin El F. en zijn Malika moet wel een aparte aangelegenheid zijn geweest. Het islamitische huwelijk werd voltrokken door Van Gogh-moordenaar Mohammed B. Een biertje of glas champagne zullen ze er niet op hebben gedronken, een dansje is er vast ook niet gemaakt. Saaie bedoening dus. Hun liefde is geen lang leven beschoren.

Soumaya, de volgende liefde van El F. en ook terreurverdachte, rijdt weg bij dezelfde rechtbank.

Wanneer El F. in 2005 op station Amsterdam Lelylaan wordt opgepakt met een doorgeladen machinegeweer bij zich, heeft hij alweer een andere gesluierde vrouw aan zijn arm. Zijn ex Malika spuwt haar gal bij de politie. El F. zou haar hebben voorgedaan hoe je mensen de keel doorsnijdt. Een les waarbij Mohammed B. goed oplette, waarschijnlijk. Ook zou hij gezegd hebben dat Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali dood moesten. De politie schrijft alles keurig op, maar wanneer ze de getuigenissen willen gebruiken in de rechtszaal, krabbelt Malika terug. De oorzaak van die aarzeling wordt al snel duidelijk. De vrouw heeft een anonieme brief ontvangen waarin ze bedreigd wordt. “Moge Allah jou leiden en anders jouw rug breken,” luiden de weinig subtiele woorden. Zelfs een gijzeling door de rechtbank maakt Malika’s tong niet meer los. Toch wordt haar getuigenis – met die van anderen – gebruikt. Mede daardoor verdwijnt El F. voor zeven jaar en vier maanden achter gesloten deuren. In 2011 is hij Nederland uitgezet als ongewenste vreemdeling. De man heeft trouwens ook al geen geluk met zijn nieuwe liefde. Zijn vrouw Soumaya – die ook veroordeeld wordt - is na haar gevangenisstraf een herboren vrouw. Ze breekt met haar radicale verleden, gaat studeren en wordt zelfs voorzitter van een organisatie die integratie als doel heeft. Halleluja voor de democratie die ze ooit zo haatte. Gelukkig voor El F. is scheiden volgens de islamitische regels heel simpel. Drie keer zeggen dat je van haar af wilt en het is geregeld. Allah doet daar niet zo moeilijk over.

Malika, het ex-liefje van El F., verlaat de zitting in de Bunker in Osdorp.

2: Sander V.

Wat: moordenaar Milly Boele

Liefje: “Hij is seksverslaafd en gewelddadig.”

Vonnis: achttien jaar gevangenisstraf en tbs

Met een agent in de straat hoef je nooit bang te zijn. Dat moeten bewoners van de Schuilenburg in Dordrecht hebben gedacht. Toch was het juist hun buurman Sander V., de politieman, die op 10 maart 2010 zijn 12-jarige buurmeisje Milly Boele misbruikte en vermoordde. V. vertelt iedereen die het wil horen net zo bezorgd te zijn als zij. Hij zoekt zelfs mee naar het verdwenen meisje. Met zijn vriendin Linda stuurt hij de familie Boele een kaartje. ‘We denken aan jullie,’ staat erop. Daar is niets aan gelogen. Sander V. denkt waarschijnlijk iedere seconde van de dag aan Milly, maar vooral aan hoe hij weg kan komen met haar moord. Zes dagen na de moord wordt de onrust van al dat blauw in de straat hem te veel. Volgens de hoofdofficier probeert hij zijn daad te bekennen aan zijn vriendin. Zij biedt geen luisterend oor, maar sleurt hem mee naar het bureau, waar hij ingerekend wordt.

Sander V.: achttien jaar cel en tbs.

Van lievelingetje van de straat is hij opeens de vrees van iedere vader en moeder. Een pedofiel die een meisje van 12 jaar een babypoesje voorhoudt om haar te lokken. Dat hij inderdaad Dr Jekyll & Mr Hyde is, vertelt Sanders ex-vriendin in De Telegraaf. Leuk en vriendelijk tegen de buitenwereld, maar achter de voordeur een monster: “Hij is seksverslaafd en wordt als hij in extase raakt onbeschrijflijk hardhandig en gewelddadig. Ik moest hem dan stoppen, anders kneep hij mijn keel dicht en zou hij me gewurgd hebben.” Sander V. wordt in 2010 veroordeeld tot achttien jaar cel plus tbs. Alleen de meest belangrijke vrouw in zijn leven, zijn moeder Will, blijft hem trouw: “Sander is en blijft mijn zoon.” Maar trots is ze niet meer op hem.

De moordenaar van Milly Boele wordt erbij gelapt door zijn ex-vriendin.

3 Elvis 'Monster' Kuwas

Wat: moordenaar van Curaçaose politicus Helmin Wiels

Liefje: “Ik weet waar hij het wapen dumpte.”

Vonnis: Levenslang

Als je op Curaçao de bijnaam ‘Monster’ krijgt, moet je echt wat op je kerfstok hebben. Zeker in de wijk waar hij woont, het beruchte Koraal Specht, waar de bendeleden van No Limit Soldiers de dienst uitmaken. Elvis Kuwas heeft dan ook een strafblad van zeventien pagina’s, gevuld met overvallen, geweld en wapenbezit. Voor moord is hij nooit veroordeeld, tot hij de Curaçaose politicus Helmin Wiels doodschiet in 2013. Op het eiland wordt de moord qua impact vergeleken met die op Pim Fortuyn. De politie op Curaçao staat niet bekend om haar snelheid – ‘dushi, relaksi’ – maar nu komen ze toch echt in actie. Monster wordt opgepakt en ook zijn vrouw Monalisa Kuwas mag mee voor verhoor. Ze praat voor tien en wijst de agenten zelfs waar haar man het moordwapen dumpte.

Het lichaam van Helmin Wiels.

Nu houdt Monster er meerdere liefjes op na, die hij allemaal probeerde te imponeren met zijn bloederige avonturen. Zij vertellen dat hij ook twee eerdere moorden pleegde. Hij nam een van hen zelfs mee naar de moordlocatie. Dat morbide romantische uitje wordt de nagel aan zijn doodskist. Hij vertelde de vrouw daar namelijk hoeveel kogels hij loste, hoeveel geld hij ervoor kreeg en wie de opdracht gaf. En zijn liefje is best bereid dat even te herhalen voor de rechter. Zaak rond. Allemaal dankzij de grote mond van Kuwas en zijn bereidwillige liefjes. Het vonnis op 29 augustus 2014 luidt: levenslange gevangenisstraf.

Elvis Kuwas.

Volgens officier van justitie Gert Rip heeft Kuwas zijn eigen graf gegraven door zo openhartig te zijn tegen zijn vriendinnen. De rechter zegt in het vonnis dat niet alleen de inhoud van de verklaringen tegen hem pleit, maar ook dat hij zo met trots over zijn daden vertelde: “De verdachte komt op het gerecht over als iemand met veel eigendunk.” Typisch gevalletje hoogmoed komt voor de val.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees verder op de volgende pagina.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • ANP, HH