Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bankier declareert stripclub-bonnetje van 192,000 euro als ‘zakelijke kosten’

Deze Zwitserse topbankier nam het lekker ruim. Om optimaal te kunnen functioneren, vond voormalig bankier-van-het-jaar Pierre Vincenz het noodzakelijk om goed verwend te worden in de lokale stripclub. De rekening? 200.000 Zwitserse frank: omgerekend 192.000 euro.

iStock

Ontspanning

Tegenwoordig is iedereen op zoek naar een gezonde werk-privébalans. Psychologen vullen hele sessies met tips om meer te kunnen ontspannen, wat zou leiden tot een hogere productiviteit. Pierre Vincenz, een voormalig topbankier uit Zwitserland, zag hierdoor aanleiding genoeg om een stripclub-rekening ter waarde van 192.000 weg te zetten als noodzakelijke ‘zakelijke kosten’.

Waar de meeste mensen hun woon-werkverkeer tot op de de centimeter moeten kunnen verklaren om recht te hebben op enige vergoeding, besloot Pierre een aantal bijzonder decadente uitgaven door te berekenen aan zijn werkgever, de niet-beursgenoteerde geldschieter Raffeisen Zwitserland.

26,000 euro voor een privejetvlucht naar een kookclub-avondje op Mallorca? Zakelijke kosten, volgens Pierre. Hotelkamer gesloopt tijdens een ruzie met een privé stripper? De zaak betaalt wel.

Verklaring

‘Ik had niet het idee dat ik iets crimineels aan het doen was’, vertelde Pierre in een verklaring aan de rechtbank van Zurich, waar hij terecht staat wegens frauduleuze deals en vervalsing. De aanklagers eisen bijna 67 miljoen euro aan activa van in totaal zeven verdachte bankiers. Alle verdachten, op één na, hangen celstraffen tussen de twee en zes jaar boven het hoofd.

‘Dus zelfs die keren dat je alleen naar de stripclub ging, was dit in het zakelijk belang van Rafeissen Zwitserland?’, vroeg één van de rechters aan Pierre. Zijn antwoord? Hij was bezig met het omhoog krikken van het imago van zijn bedrijf. Promotiewerkzaamheden. Die schaarsgeklede dames waren slechts een noodzakelijk kwaad.

Bizar
  • Reuters
  • iStock