doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Acht jaar cel voor de Brabantse ‘bankier van de onderwereld’

De rechtbank in Zwolle heeft een besluit genomen in de zaak rond de Brabantse bankier van de onderwereld. De 58-jarige Ronald N. heeft acht jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Acht jaar cel voor de Brabantse ‘bankier van de onderwereld’

Ronald N. verhuisde aan het begin van de eeuw naar Zwitserland, waar hij een eigen bedrijf begon. Hij nam geld van klanten aan dat hij onderbracht in belastingparadijzen zoals Panama, Dubai en Lichtenstein. Ondertussen snoepte hij zelf mee van hun rekening. Van een gefortuneerde weduwe pakte hij bijna 2 miljoen euro af. In totaal zou hij 6,5 miljoen euro gestolen hebben van zijn particuliere klanten, waarmee hij volgens justitie ‘als God in Frankrijk leefde’. N. had bovendien nog een luxe villa op de Caraïben waar hij frequent met een privéjet heen vloog. N. bevond zich zelden in Nederland, waar hij sinds een tip in 2015 op de radar van de politie stond.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Witwassen

De recherche kreeg N. in de gaten tijdens het onderzoek 26Barbeton. Oorspronkelijk werd daarin gekeken naar verschillende Brabantse drugscriminelen, maar algauw viel het oog van de politie op Ronald N., die er met een groot deel van het geld van de criminelen vandoor ging. Het geld ging eerst langs een stratenmakersbedrijf, waarna het in de handen van N. terecht kwam. Hij werd daarvoor in 2018 opgepakt, maar kwam in mei 2020 weer vrij.

De officier van justitie eiste acht jaar cel tegen N. Hij zou zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte, exportfraude en het beheren van crimineel geld. De rechtbank in Zwolle acht hem schuldig voor alle misdrijven.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws