Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Contactlenzen: welke zijn het meest geschikt voor jou

Op zoek naar contactlenzen? Dan hebben wij een paar dingen waar je op moet letten.

Contactlenzen: welke zijn het meest geschikt voor jou

Als je het zat bent om dagelijks je bril te dragen of je zoekt een veiliger alternatief om te kunnen sporten, dan heb je vast wel eens aan lenzen bestellen gedacht. Maar welke lenzen zijn geschikt voor jou?

Zachte en harde lenzen

Contactlenzen zijn verkrijgbaar als zachte lenzen en harde lenzen. Zachte lenzen zijn het meest populair. Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en soorten.

Zachte lenzen zijn, zoals de naam al zegt, een stuk zachter en dus flexibeler dan harde lenzen. Deze lenzen vormen zich naar je oog. Om zacht en flexibel te kunnen blijven, hebben deze lenzen vocht nodig. Harde lenzen hebben een vaste vorm. Harde lenzen kunnen soms oncomfortabel aanvoelen, omdat ze niet de vorm van je oog volgen. Harde lenzen laten vaak wel meer zuurstof door, zodat je ogen minder snel uitdrogen. Ze gaan bovendien lang mee. Het nadeel van zachte lenzen is dat je ze regelmatig (meestal na een maand of twee weken) moet vervangen.

Daglenzen, weeklenzen en maandlenzen

Zachte lenzen moeten altijd ‘s nachts in lenzenvloeistof bewaard worden om zo hun vorm en flexibiliteit te bewaren. Dit helpt ook om de lenzen te reinigen. Ze kunnen door traanvocht en vuil in het oog troebel worden. Daarom reinig je de lenzen ’s nachts met lenzenvloeistof. Zachte lenzen zijn er in verschillende soorten, zoals daglenzen voor de sporter die alleen tijdens een wedstrijd lenzen wil dragen, weeklenzen voor een vakantie zonder bril en maandlenzen voor dagelijks gebruik. Na een dag, week of maand gooi je de oude lenzen weg en neem je een nieuw, fris setje. Lenzen – ten opzichte van brillen – van bekende personen zullen daarom niet zo snel geveild worden.

Lenzen met cilinder

Heb je een bril met een cilinder? Dan denk je wellicht dat contactlenzen niet geschikt voor jou zijn. Je hebt immers een cilinder in het glas geslepen. Toch is het mogelijk, want er bestaan ook lenzen met cilinder om deze afwijking op te vangen. Lenzen met cilinder zorgen ervoor dat je scherp zicht hebt. Maar waarom heb je deze speciale lenzen eigenlijk nodig? Dat heeft te maken met de vorm van je hoornvlies. Het hoornvlies heeft niet bij iedereen een perfecte, ronde vorm. Het komt vaak voor dat deze een ovale vorm heeft. Hierdoor valt het licht anders in het oog, zodat je minder goed ziet. Contactlenzen met cilinder (de zogeheten torische lenzen) corrigeren dit door hun speciale vorm. Deze lenzen draaien zich, dankzij de cilinder, perfect in het oog, zodat je beter ziet.

Regelmatige controle

Het is belangrijk dat wanneer je een bril of lenzen draagt, geregeld een oogmeting laat doen bij een specialist. Bij lensdragers wordt er direct gekeken naar je ooggezondheid en of de sterkte van de contactlens nog wel goed is. Omdat je een contactlens direct op het oog draagt, kan het zijn dat de sterkte minder hoeft te zijn dan die van je bril. Ook hier wordt naar gekeken. Tijdens een controle zal ook gekeken worden of de soort lens die je draagt nog wel de juiste is voor jou. Daarom is het belangrijk om halfjaarlijks of jaarlijks even een check te laten doen.

Verschillende merken contactlenzen

Contactlenzen kun je kopen via een opticien, maar tegenwoordig ook via de drogisterij of online. Welke contactlenzen jij prettig vindt zitten, is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Lenzen die vrij verkrijgbaar zijn in Nederland zijn allemaal goedgekeurd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit. Dat geldt ook voor de lenzenvloeistof. Je kan daarom gerust je lenzen kopen via internet. Zolang je maar je juiste sterkte weet en of je een torische lens (met cilinder) nodig hebt of niet. Dit staat altijd op de verpakking of in de omschrijving vermeld. Probeer dus gerust verschillende merken uit om zo je perfecte merk contactlenzen te vinden. Let hierbij ook goed op of het om dag-, week- of maandlenzen gaat.

Kleurlenzen op sterkte

Zou je best voor een dag een andere kleur oog willen hebben? Weet dan dat er ook kleurlenzen op sterkte bestaan. Zo tover je je oogkleur om in een sprankelend blauw of groen. Of wil je liever een keer grijze ogen hebben? Het is zeker mogelijk. Kleurlenzen zijn er in veel verschillende tinten. Leuk voor een feestje. Torische lenzen zijn echter in dit genre niet verkrijgbaar.

Welke lenzen je ook kiest, maak altijd een keuze die bij je past. Laat je ogen goed opmeten bij een opticien en vraag daar ook advies. Dan draag je altijd de juiste lenzen.