Volkszanger John de Bever: ‘In het café drink ik zo vijftien tot twintig biertjes’

Een maand lang geen alcohol: voor sommigen is het een eitje, voor de ander een Expeditie Robinson-achtige uitdaging. In welke categorie valt John de Bever (56)? Als gezicht van de campagne IkPas staat de volkszanger deze maand droog. Qua alcohol dan...
@media (max-width: 679px){#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da99472bab5 img{#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da99472bab5 img{#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da99472bab5 img{#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da99472bab5 img{#fig-65da99472bab5 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}John de Bever

John! Moeten we een...

WAF WAF WAF WAF WAF... “Sorry, we zitten in Spanje en de honden zijn ook mee. Zien ze vanaf het balkon weer iemand voorbijkomen. Wat wilde je vragen?”

Nou, je stopt een maand met drinken, we vroegen ons af of we een inzamelingsactie voor de lokale slijter moeten houden.

“Nee, zo erg is het niet, hoor. Tijdens een optreden drink ik sowieso niks. Nee, ik drink hooguit twee keer in de week. Donderdag gaan we altijd uit eten en zondag ga ik na het zingen naar mijn stamkroeg. Dat is het wel, acht keer in de maand dus. Ik werd hiervoor benaderd en dacht: waarom niet? Ik wil het wel proberen en ben benieuwd wat het met mijn lichaam en geest doet. Volgens mij is het voor mij niet zo’n opgave. Misschien bevalt het wel zo goed dat ik er na 1 februari mee doorga. Als ik zeventien dagen op een eiland kan zitten zonder iets of iemand, dan moet dit makkelijk lukken.”

Hoe vaak heb je tijdens Expeditie Robinson verlangd naar een ijskoud biertje?

“Helemaal niet, ik dacht meer aan eten. Aan een frikandel speciaal! Een periode zonder lekker eten zou ik veel moeilijker vinden. Kijk, ik ben een gezelligheidsdrinker, eigenlijk vind ik alcohol niet eens lekker.”

Wat?! Ik verstond: eigenlijk vind ik alcohol niet eens lekker.

“Dat zei ik ook. Koffie en cola zero vind ik lekkerder. Maar in het café drink ik een biertje, anders vind ik het niet zo leuk. We hadden hier een nieuwjaarsborrel, zat ik aan het water. Dan wordt er tegen me gezegd: Water is voor vissen. Dat geintje zou ik zelf ook kunnen maken, het is toch minder gezellig zonder een biertje. Dat denken we althans, misschien zit het ook wel in ons hoofd. Ik ga iedere week koffiedrinken met Johan Derksen, die drinkt al 25 jaar niet meer. Hij gaat trouwens ook nooit uit eten, maar dan pak ik meestal een wijnarrangement. In het café drink ik zo vijftien tot twintig biertjes, heb ik geen moeite mee. Het brengt ook ontspanning. Maar weet je dat ik thuis nog nooit heb gedronken? Ik ben twintig jaar profsporter geweest en was altijd gedisciplineerd. Dus dat moet wel lukken deze maand.”

Drink je dan trouwens alcoholvrij bier?

“Dat vind ik niet te drinken! Ik heb het weleens geprobeerd toen er visite was en ik weet dat anderen het best lekker vinden, maar ik vond het niks. Dan pak ik liever cola zero.”

Je hebt ondanks je 56 jaar helemaal geen last van een bierbuikje.

“Als je niet zoveel drinkt, kun je ook geen bierbuik hebben, hè. Tijdens Expeditie Robinson ben ik 12 kilo afgevallen. Ik heb vooral spiermassa verloren in mijn benen, ik voetbal nu ook niet veel. Ik wandel veel met de honden, eigenlijk moet ik meer sporten. Maar ik blijf wel dun, ik krijg alleen een ouwe kop. Maar dat is meestal als je ouder wordt.”

Veel BN’ers doen daar iets aan.

“Ben je gek, joh. Daar begin ik niet aan, ik vind een doorleefd gezicht juist mooi. Maar dat moet iedereen zelf weten, iedereen moet zelf leven zoals ie wil, dat is mijn motto.”

Eén keer in de week maak je een vlog over je alcoholvrije maand. Is dat vloggen een voorbode voor de realityserie over John de Bever?

“Dat vloggen is heel iets anders. Bij Expeditie Robinson of talkshows vergeet ik de camera’s altijd, dan ben ik gewoon helemaal mezelf. Nu moet ik tegen een telefoon praten, dat vind ik best wennen. Moeilijk ook wel. Maar goed, heb ik na deze maand misschien weer wat bijgeleerd.”

Maar nog even over die realitysoap, gaat die er komen?

“We hebben een pilot opgenomen en de reacties waren positief. Het is afwachten. Moeten we het trouwens niet hebben over het EK zaalvoetbal? Dat begint al op 19 januari en ik hoor er helemaal niks over, terwijl het EK gewoon in Nederland is. En zaalvoetbal is de mooiste sport die er is!”

Bellen we volgende week even over terug.

“Oké, tot volgende week!”