Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: 'Bij de dood van het mysterie Itzhak Meiri'

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: 'Bij de dood van het mysterie Itzhak Meiri'

Henk Strootman

Zijn naam stond op een kogel, al jaren. Op woensdag 22 december rond 11.00 uur werd het vonnis voltrokken. Itzhak Meiri (56) uit Almere had die ochtend een afspraak bij de tandarts in Amstelveen. Hij stond op de Wieringerstraat met wat mensen te praten toen vanaf een scooter het vuur op hem werd geopend. De sterke Israëliër, die in zijn jonge jaren als militair talloze missies in Libanon en Syrië had overleefd, gaf zich ook nu niet zomaar gewonnen. Vechtend voor zijn leven werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar de kogels het alsnog wonnen van het traumateam.

Met de dood van Meiri is een mysterie geboren. Want de man had vele gezichten. Liefhebbende echtgenoot, geweldige vader, zakenman, afperser, charmeur, beveiliger, drugscrimineel, trouwe vriend. Een jaar of wat geleden werd ik door een goede vriendin aan hem voorgesteld. Ferme handdruk, gulle lach en een indringende blik. Itzhak had het vermogen om iemand in te pakken, dat zag je zo. Het kon een lange vriendschap opleveren, maar ook een bak ellende. Talloze zakenlieden kunnen over dat laatste meepraten. De innemende Israëliër kon je zijn wil opleggen, desnoods met geweld of dreiging met geweld. Het leverde hem miljoenen op, maar ook jaren gevangenisstraf en de justitiële ontneming van 1,9 miljoen aan afpersgeld.

De laatste jaren leek Meiri het rustiger aan te doen. Leek. Want al verdiende hij formeel de kost als ‘chief financial officer’ bij een Israëlisch cosmeticabedrijf, zijn naam bleef rondzingen in de onderwereld. Het TCI (Team Criminele Inlichtingen) waarschuwde hem een paar keer voor een op handen zijnde liquidatie. Zo zou een Turks-Nederlandse drugshandelaar het op hem gemunt hebben en alvast spotters naar Meiri’s woning hebben gestuurd. De zaak werd net op tijd stukgemaakt, maar erg van slag leek Meiri niet te zijn. Hij bleef zich gewoon op straat vertonen, zonder in het oog springende voorzorgsmaatregelen. Op 22 december, net voor kerst, werd alsnog met Meiri afgerekend. Verrassend snel wist de politie twee verdachten te arresteren. Was Meiri nog in staat geweest om iets over de mogelijke opdrachtgever of uitvoerders te vertellen?

Niet alleen bij Itzhaks vrouw en dochters is de liquidatie hard aangekomen. Zijn vrienden in Israël zijn ronduit verbijsterd. Zij kennen hun landgenoot als een loyale man, die zo’n twintig jaar geleden op een kibboets zijn Nederlandse vrouw had leren kennen voor wie hij naar Nederland verhuisde. Meiri vervulde vanaf 1984 zijn dienstplicht bij de Golani Brigade, een van Israëls best opgeleide infanterie-onderdelen. Op een Israëlische nieuwssite zegt zijn oudcommandant Ofer Mendelovich: “Yitzhak was een dappere soldaat die deelnam aan gedurfde en geheime operaties, zelfs buiten de grenzen van Israël. Hij was een echte vriend, een dappere vechter die een paar keer het leven van zijn makkers heeft gered. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.” Een andere ex-Golani zegt: “We vormden een hechte groep soldaten, afkomstig uit alle delen van het land. We waren één familie, 24 uur samen in goede en slechte tijden. Iedereen hield van hem.” Na zijn diensttijd werkte Meiri onder meer als strandwacht en bodyguard.

Door zijn verhuizing naar Nederland verwaterde het contact met zijn oud-dienstmakkers. Totdat een paar jaar geleden de zoon van zijn vroegere commandant Mendelovich tijdens een militaire operatie om het leven kwam. Itzhak was er meteen om troost te bieden. Telefonisch, maar ook persoonlijk. Hij vloog in die periode regelmatig op en neer naar Israël. “Zo was hij voor zijn vrienden,” aldus een ex-soldaat. Niemand van Itzhaks vriendengroep snapt dan ook hoe hun makker in de wereld van de misdaad terecht kon komen. “De moord heeft ons totaal verrast. We zijn het nog steeds aan het verwerken. Voor nu vinden we het belangrijk dat ook zijn goede eigenschappen en betekenis voor Israël wordt verteld.”

Kort voor zijn dood stuurde Mendelovich een felicitatie-appje naar de jarige Meiri. Al snel volgde een reactie. “Beste Ofer, goedemorgen. Heel erg bedankt voor de gelukswensen. Ik was erg blij om dit te ontvangen Tot ziens, ik zie je snel mijn dierbare vriend...”