Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Exit voor Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid'

De Jonge zal in Rutte IV niet terugkeren op z'n oude post. Dat betekent dat we binnenkort een nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen.

Hugo de Jonge

Na de langste kabinetsformatie ooit, lijken de hoge heren en dames in Den Haag eruit en staat Nederland aan de vooravond van Rutte IV. Naar verwachting ronden VVD, D66, CDA en CU vandaag hun coalitieakkoord af.

Meer ministers

Opvallend: kabinet-Rutte IV lijkt twintig ministersposten te krijgen - Rutte III had er zestien. Waar deze vier extra ministers precies worden ingezet, is nog niet honderd procent zeker, maar het lijkt er vooralsnog op dat het ministerie van Landbouw een extra minister krijgt voor Stikstof en Natuur.

Ook Binnenlandse Zaken krijgt waarschijnlijk een extra minister, namelijk eentje voor Wonen en Ruimtelijke Ordening. De derde extra minister wordt er naar verwachting eentje voor Klimaat en Energie en over de vierde plek is volgens de laatste berichten nog weinig bekend.

Exit De Jonge

Over de verdeling van de kabinetsposten is men in Den Haag inmiddels akkoord, schrijft het NCR. De VVD moet het doen met acht stuks, D66 krijgt er zes, het CDA vier en de ChristenUnie mag twee ministers aanleveren. Welk poppetje dan op welke plek komt, dat blijft even afwachten.

Wel lijkt het erop dat demissionair minister Hugo de Jonge niet zal terugkeren op Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij de laatst bekende verdeling, is deze post namelijk niet toegekend aan het CDA. Dit zou betekenen dat het exit voor De Jonge is. Of Hugo überhaupt nog terugkeert als minister is niet bekend, evenmin op welke plek dit dan zou zijn.

Nieuws
  • NRC, Volkskrant, De Telegraaf
  • Pro Shots/Koen Laureij