Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe verder nu kabinet-Rutte IV is gevallen?

Kabinet-Rutte IV is gevallen. Gisteravond kwamen de regeringspartijen tot de conclusie dat ze het niet eens gaan worden over het asielbeleid. Hoe gaat het nu verder? Wanneer moeten we bijvoorbeeld weer naar de stembus en wat gaat Rutte doen? Wij beantwoorden een aantal prangende vragen.

kabinet-Rutte IV

Kabinet gevallen

De afgelopen dagen heeft het kabinet urenlang vergadert over de asielplannen. Het grootste struikelpunt was het onderwerp gezinshereniging. Daarin stonden partijen lijnrecht tegenover elkaar en konden ze het niet met elkaar eens worden. Er lag een compromisvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op tafel, maar het lukte niet om de ChristenUnie te overtuigen. Volgens Rutte waren de verschillen tussen de partijen 'onoverbrugbaar'. Dat zei hij enkele uren nadat kabinet-Rutte IV was gevallen.

Nieuwe verkiezingen

Allereerst moet er nu een datum komen waarop het kabinet wordt ontbonden. Daarna moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Volgens de regels moet dit binnen drie maanden gebeuren. De komende tijd zal dus weer in het teken staan van campagne voeren. Wanneer we precies naar de stembus moeten is nog niet bekend, maar de Kiesraad heeft al laten weten dat het op z'n vroegst half november zal zijn. Tot die tijd is het kabinet demissionair.

Belangrijke onderwerpen

Slecht nieuwe voor alle belangrijke onderwerpen die nog lopen, want er komt hoogstwaarschijnlijk geen nieuw beleid op cruciale dossiers. Dat betekent stilstand als het gaat om de woningmarkt, stikstof, klimaat en migratie. In augustus moet het kabinet in demissionaire status nog wel een belangrijk besluit nemen. Dan moet er namelijk een begroting worden gemaakt, waarin onder andere bepaald wordt of er extra koopkrachtmaatregelen genomen moeten worden.

Rutte

De grote vraag is ook: wat gaat Rutte doen? De verwachting is dat hij opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD. Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld. De vraag is alleen of hij wederom de grootste zal worden, en áls dat gebeurt is de vraag welke partijen met Rutte willen regeren. We gaan het de komende maanden allemaal zien!

Nieuws
  • NOS, RTL Nieuws, Tips en Weetjes
  • NL Beeld