Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Breaking: Rutte is klaar met politiek en stopt

Hij overleefde meerdere crises, maar stapt nu zelf uit de politiek. Dat heeft Rutte zojuist zelf bekendgemaakt.

Rutte

Vrijdag barstte de bom. Kabinet-Rutte IV heeft de afgelopen jaren vaak onder vuur gelegen, maar klapte uiteindelijk door een patstelling op asiel. Struikelblokken waren onder andere gezinshereniging en het 'twee-status-stelsel'.

Veel mensen vroegen zich direct af: wat gaat Rutte doen? Sinds vorig jaar was hij de langstzittende minister-president van Nederland en zelfs na de val van het kabinet leek erop alsof hij nog wilde aanblijven. Hij had naar eigen zeggen nog "energie en de ideeën" om door te gaan. Maar daar lijkt hij nu op terug te komen.

Hij stopt

"Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is: Nederland", aldus Rutte zojuist in de Tweede Kamer. "Mijn positie daaraan is volstrekt ongeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen." Volgens de VVD'er is het zijn eigen besluit en iets waar hij met "gemengde gevoelens" naar kijkt.

Kortom, een weekendje wikken en wegen heeft de VVD-leider doen besluiten zijn functie als politiek leider van Nederland aan de wilgen te hangen. Dit tot groot geluk van een aantal oppositiepartijen, zo stellen wij ons voor. Een aantal van hen wil Rutte sowieso uit het Torentje knikkeren. En het liefst zo snel mogelijk.

Zowel de PVV als GroenLinks en PvdA zien de demissionair minister-president graag zo spoedig mogelijk zijn spullen pakken. Klaver (GL) pleit zelfs voor een 'zakenpremier', iemand met enige afstand tot de politiek die de rol tijdelijk invult tot aan de nieuwe verkiezingen aan het eind van dit jaar.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Regiofotografie