De onderzoekers uit Duitsland en Polen waren in de Wolfsschanze, een voormalig hoofdkwartier van Adolf Hitler. Het complex staat in Görlitz, een stad in de Duitse deelstaat Saksen. Dat was in tijden van de Tweede Wereldoorlog een complex waar Hitler de strijd overzag tegen de Sovjet-Unie.
Maar dat deed hij niet alleen, ook Hermann Göring was er regelmatig te vinden. Göring was een nazi-topman die zijn strepen in de Eerste Wereldoolog verdiende bij de Luftwaffe. Onder Hitler steeg hij snel in de rangen, om uiteindelijk de baas te worden van de Duitse krijgsmacht. In 1939 benoemde Hitler hem zelfs tot zijn 'opvolger en de plaatsvervanger van al zijn bevoegdheden'. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren de twee echter niet meer zo goed bevriend; Hitler kegelde hem op een gegeven moment uit de partij omdat Göring een verrader zou zijn. Net als Hitler pleegde Göring uiteindelijk zelfmoord.
Gruwelijke ontdekking
Tijdens zijn bezoekjes aan hoofdkwartier de Wolfsschanze verbleef Hermann Göring in een van de vele huisjes op het terrein. Zijn verblijf is al meerdere malen onderzocht. Daarbij werden geen bijzonderheden ontdekt. Maar een groepje Duitsers en Polen kwam tot de ontdekking dat het huis van de nazi-topman toch niet zo goed was doorgekamd als gedacht.
Onder een oude houten vloer, in de aarde, vonden de hobby-archeologen een schedel. Niet veel later bleken er meerdere menselijke resten te liggen in Görings vloer. In totaal werden er vijf lichamen aangetroffen. Drie volwassenen, een tiener en een baby, schrijft de Telegraaf. Opvallend is dat bij alle lichamen de handen en voeten ontbreken. Het is nog onduidelijk of dat komt door natuurlijke processen, of dat de ledematen al eerder zijn verwijderd.
Wie waren deze mensen?
Onderzoekers hebben kunnen uitsluiten dat het om lichamen gaat die er recentelijk zijn verborgen. Maar hoe en wanneer de lichamen er dan wel terecht zijn gekomen is vooralsnog onbekend. Dit zou gebeurd kunnen zijn met medeweten van Hermann Göring, aldus de archeologen. Een ander scenario is dat de nazi's er niks van afwisten en dat de slachtoffers dateren van net na de nazi-tijd. Nader onderzoek moet duidelijk geven over de gruwelijke vondst.
- de Telegraaf, Der Spiegel
- NL Beeld / Album