Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Formatieblunder: Gert-Jan Segers laat akkoord VVD en CDA in trein liggen

Gert-Jan Segers is een beetje slordig geweest. De ChristenUnie-leider heeft een formatiedocument laten slingeren in de trein en een vinder heeft niet Segers een belletje gedaan, maar de papieren doorgestuurd naar de Volkskrant.

Trein

Inmiddels heeft Segers gereageerd op het incident. "Het stomste wat je kan overkomen..", reageert de CU-man op Twitter. Onder zijn woorden staat een screenshot van een Volkskrant-artikel over het 'geheime' document. "Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag", gaat Segers verder. "Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.."

Klimaat, boeren uitkopen en meer

Het document dat de ChristenUnie-politicus in de trein heeft laten liggen, betreft een concept-akkoord tussen VVD en CDA. Eentje waarvoor eind september al een opzet is gemaakt, zo blijkt uit de papieren. Een aantal zaken waarover de twee partijen het eens waren: klimaatbeleid, een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren, voor veel mensen gratis kinderopvang, een verplichte zzp-basisverzekering, minimumloon omhoog, meer migranten/vluchtelingen toelaten, nieuwe kerncentrales, een woonfonds en 1 miljoen nieuwe woningen voor 2030.

Vooral opvallend is het kopje 'klimaat'. Voorheen was het altijd D66 dat de klimaattrom sloeg, maar uit het document blijkt dat zowel VVD als CDA nu nóg verder willen gaan dan dat de EU nu van Nederland vraagt - geen CO2-reductie van 52%, maar 55% in 2030. Daarnaast willen de twee partijen miljarden extra reserveren voor het uitkopen van boeren.

Blunder

Inmiddels heeft ook Rutte gereageerd op de blunder van Segers. "Milieutechnisch is zo’n treinreis handig", aldus de demissionair premier, "maar dit... Nee, er worden heel veel stukken gewisseld in zo’n formatie. Daar was dit er één van."

Het is niet de eerste keer dat er tijdens de formatie wat fout gaat met documenten. Eerder zagen we al het 'functie elders-debacle', toen verkenner Kajsa Ollongren aantekeningen liet fotograferen met informatie over de positie van voormalig CDA'er en 'luis in de pels' Pieter Omtzigt.

Nieuws
  • De Volkskrant, AD
  • Pro Shots/Koen Laureij