Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Daar gaan we weer: '3 weken lockdown, horeca 19:00 dicht en meer'

Geheel naar traditie is er weer 't een en ander uitgelekt. Zo melden bronnen aan de NOS dat het demissionaire kabinet vanavond een gedeeltelijke lockdown van drie weken gaat aankondigen. Over 2G zouden de dames en heren in Den Haag nog geen definitief besluit hebben genomen.

Horeca

Opnieuw in lockdown dus. En wederom vallen de klappen in de hoek van de horeca. Naar verluidt moeten alle cafés en restaurants om 19:00 al hun deuren in het slot gooien. Hetzelfde geldt voor niet-essentiële winkels. De nieuwe maatregelen worden volgens de Haagse bronnen zaterdag al van kracht.

Maar daar blijft het niet bij, het demissionaire kabinet zal ook een aantal adviezen aanscherpen. De helft van de dagen thuiswerken wordt vanaf zaterdag 'zoveel mogelijk thuiswerken'. Daarnaast komt er een advies om thuis maximaal vier personen te ontvangen.

Langer dan OMT-advies

De voorgenomen maatregelen wijken op meerdere punten af van de OMT-adviezen. Gister werd al bekend dat het Outbreak Management Team een 'milde lockdown' voorstelt, voor een periode van twee weken. Dat worden er waarschijnlijk dus drie. Daarnaast adviseerde het OMT om de bioscopen en theaters dicht te gooien, echter lijken deze voorlopig open te blijven.

Sportwedstrijden moeten daarentegen de komende tijd in lege stadions gespeeld worden. Ook de WK-kwalificatiepot Nederland - Noorwegen vindt zonder publiek plaats. Het coronatoegangsbewijs wordt bovendien uitgebreid naar dierentuinen en pretparken.

2G

Er lijkt nog geen beslissing te zijn genomen over het omstreden 2G-beleid. Hierbij hebben enkel nog gevaccineerden en mensen die zijn genezen van corona toegang met een QR-code. Met een negatief testbewijs kom je dan geen kroeg of restaurant meer in.

En hoewel het OMT voor is, lijkt de politiek er nog niet uit. Er leven namelijk nogal wat (ethische) bezwaren tegen 2G, zowel in de Kamer als in de maatschappij. Grootste pijnpunt: het overduidelijke onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerde mensen en de ongeprikte medemens.

Die laatste groep zou met 2G immers worden uitgesloten van hele delen van het sociale leven in Nederland. Is men daadwerkelijk bereid zover te gaan? Daarover waarschijnlijk meer duidelijkheid tijdens de persconferentie van vrijdag 19:00.

Nieuws
  • NOS
  • Marcel Antonisse/Antonis/brunopress.nl