Vooral een probleem onder jongeren
Bestuurders die al jarenlang in het bezit zijn van een rijbewijs, voelen zich niet snel angstig of gestrest als zij achter het stuur stappen. Het onderzoek wijst uit dat dit vooral een probleem is onder jongeren. Zij hebben namelijk nog niet bijzonder veel ervaring in het verkeer. Daarbij komt dat zij zich ten tijde van de coronapandemie niet of nauwelijks op de weg begaven. Nu de maatregelen grotendeels los zijn gelaten, trekken Nederlanders er weer meer op uit. Hierdoor gaan ook jongeren weer vaker de weg op dan tijdens de pandemie.
Jongeren gaan weliswaar weer meer de weg op, maar zij voelen zich hier lang niet altijd prettig bij. Hoe dit komt? Doordat de stress al snel toeslaat als zij zich tussen de andere automobilisten begeven. Liefst 35% van de ondervraagde jongeren geeft aan dat zij stress ervaren als zij achter het stuur van een auto zitten. Daarbij komt dat 42% een opgejaagd gevoel ervaart in het verkeer. Hierdoor worden er vaker onverwachte manoeuvres gemaakt en dit komt de veiligheid in het verkeer niet ten goede.
Ondanks angst en stress rijden jongeren harder
Omdat er steeds meer jongeren zijn die met angst en stress achter het stuur stappen, verwacht je mogelijk dat zij minder hard rijden. Toch is dit niet het geval. Het onderzoek wijst uit dat 33% van de jongeren zelfs harder is gaan rijden dan voor de pandemie. Chantal Vergouw, directievoorzitter bij Interpolis, ziet dit als een zorgelijke ontwikkeling: “We weten dat de jongste bestuurders 10 keer meer kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze bestuurders. Belangrijk is dus dat jongeren op hun snelheid letten en op andere weggebruikers als de verkeersintensiteit de komende maanden gaat toenemen.”
Minimaliseer de kans op afleiding
Doordat jongeren meer angst en stress ervaren achter het stuur, neemt de kans op ongelukken toe. Toch is een groot deel van de ongelukken tegenwoordig het gevolg van afleiding. “We weten dat afleiding in 68% van het aantal ongelukken een rol speelt”, zegt Vergouw. Vandaar dat er steeds meer actie gevoerd wordt om automobilisten te overtuigen hun mobiel links te laten liggen tijdens het rijden.
Om de kans op afleiding in het verkeer te verkleinen, kunnen automobilisten een veilig rijden app gebruiken. Wanneer zij deze app inschakelen voordat zij vertrekken, worden ze niet gestoord tijdens hun autorit. Wanneer je als automobilist aan kunt tonen dat je mobielvrij rijdt, krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. Hierdoor minimaliseer je niet alleen de kans op afleiding, maar ben je ook nog eens goed verzekerd mocht er toch schade ontstaan.
- iStock