Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie haalt met gekraakte chats autobendes en chauffeurs van vluchtauto’s rechts in

Auto's spelen vaak een voorname rol bij criminele activiteiten. Daarom deze week in Panorama: een verhaal over gestolen auto’s ‘koud zetten’, de Audibende, Anouar Taghi, medeplichtigheid aan liquidaties en blunderende chauffeurs. 

Chats vluchtauto's

Op oudejaarsavond 2019 startte de recherche onderzoek Eclips, nadat bij een aantal zware geweldsdelicten, waaronder liquidaties, gestolen auto’s met valse kentekenplaten werden gebruikt. Deze auto’s, waaronder opvallend veel Renaults, bleken met name in de Rotterdamse wijken Ommoord en Zevenkamp te zijn gestolen. Een van de gestolen auto’s dook op bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien, bij metrostation Kraaiennest in de Bijlmer. Deze afrekening vond plaats op 20 juli 2019 en uit onderzoek bleek dat de door de daders gebruikte Renault Megane een paar maanden eerder in Rotterdam was gestolen.

Ook andere gestolen auto’s konden worden teruggevoerd naar de Maasstad. Justitie verdenkt in totaal zeven verdachten van de diefstal van 82 auto’s in Rotterdam en omgeving. Ook worden ze verdacht van witwassen. Het gaat om drie Rotterdammers van 37 en één van 42, een 36-jarige Hagenaar, een 35-jarige Zoetermeerder en een 28-jarige man uit Capelle aan den IJssel. De mannen kwamen in beeld nadat enkele jaren eerder in exact dezelfde wijken dezelfde soort auto’s waren gestolen en de modus operandi ook vrijwel identiek was. Vier verdachten waren al eerder veroordeeld voor die diefstallen. De politie volgde tijdens het onderzoek naar de autobende langere tijd de bewegingen van de voertuigen en trof enkele verdachten ook bij de gestolen auto’s aan. Daarop werden arrestaties verricht en gegevensdragers in beslag genomen.

Inchomar Balentien.

Op mobiele telefoons bleek volgens de politie een schat aan informatie te staan, zoals voorverkenningen waar bepaalde type voertuigen stonden, live-updates tijdens de diefstal en plekken waar de gestolen auto’s tijdelijk geparkeerd moesten worden om ze van valse kentekenplaten te voorzien. Vervolgens werden de wagens aangeboden binnen het criminele milieu en doorverkocht. Niet alleen in Nederland, maar ook naar België en Duitsland.

De autobende opereerde volgens het OM in wisselende samenstelling. Uit onderzoek bleek dat het om goed voorbereide diefstallen ging. Auto’s werden gespot en geopend met een sleutel die met een speciaal apparaat was gekopieerd. De auto werd snel gestart en ‘koud gezet’ op openbare parkeerplaatsen of parkeergarages. Daar werden vervolgens snel valse kentekens aangebracht. Uit de uitgelezen telefoons komt volgens justitie het beeld naar voren dat de 42-jarige Rotterdammer de leiding had over de criminele organisatie. “Hij was de spin in het web. Hij had contact met afnemers, bepaalde welke auto’s weggenomen moesten worden en regelde dat de auto’s daadwerkelijk weg werden gehaald. Ook daarna had verdachte nog een grote rol, hij zorgde ervoor dat de auto’s werden voorzien van valse kentekenplaten en werden weggebracht naar de afnemers.” Tegen hem eist het OM drie jaar en negen maanden cel. De andere zes verdachten hoorden straffen variërend van één jaar en negen maanden tot drie jaar en vijf maanden tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

De schutter stapt weer in bij de BMW, die er vervolgens op hoge snelheid vandoor gaat. De auto wordt amper twee kilometer verderop in brand gestoken

‘Waggie gecarjackt’

Waar in het onderzoek Eclips in beslag genomen mobiele telefoons een doorbraak in de zaak brachten, daar leverden in een ander onderzoek onderschepte pgp-gesprekken volop bewijs. Onlangs eiste justitie tot zeven jaar cel tegen drie mannen uit Amsterdam, op verdenking van medeplichtigheid aan de dubbele liquidatie op René en Reneetje van Doorn, op 25 april 2017 in Zoetermeer. Vlak voordat vader en zoon Van Doorn zich die ochtend in een sportschool aan de Edisonstraat in het zweet willen werken, stapt een man met een vuurwapen uit een geparkeerde BMW. Hij leegt zijn magazijn op de auto van de vader en zoon, waarna de twee ter plaatse aan hun verwondingen overlijden. De schutter stapt weer in bij de BMW, die er vervolgens op hoge snelheid vandoor gaat.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De auto wordt amper twee kilometer verderop in brand gestoken. Een straat verderop ziet een getuige twee mannen aan portieren van geparkeerde auto’s rommelen. Daarna wordt een echtpaar onder dreiging van een vuurwapen beroofd van hun auto, die de daders gebruiken om verder te vluchten. Tussen de auto’s waar de twee mannen aan portieren hadden gerommeld, wordt een gestolen Volkswagen Golf aangetroffen met gestolen Belgische kentekenplaten. Uit onderzoek blijkt dat met de BMW een avond eerder vanuit Amsterdam naar Zoetermeer was gereden. De Volkswagen Golf werd er op de dag van de dubbele liquidatie naartoe gebracht. Beide keren bleek de Skoda Fabia van de 32-jarige Amsterdammer Achraf M. achter de auto’s aan te rijden. Samen met zijn 31-jarige neef B. el H. uit Amsterdam en stadsgenoot Achraf el B. (33) wordt hij verdacht van medeplichtigheid bij de dubbele liquidatie.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Politie E.A.