Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wilders over Rutte IV: 'Alsof de kiezers in Nederland recht in hun gezicht worden gespuugd'

Vanmiddag kwam Sigrid Kaag met een complete ommezwaai: D66 wil toch weer de koffer in met de ChristenUnie. En daar is niet iedereen blij mee.

Wilders

Het heeft 197 dagen gekost, maar er lijkt toch een nieuwe coalitie aan te zitten komen. Nou ja, nieuw: de verwachte formatie bestaat uit dezelfde vier partijen die op dit moment ook in het demissionair kabinet zitten: VVD, D66, CDA en de ChristenUnie.

Opvallend, want Sigrid Kaag wilde in eerste instantie absoluut niet weer samenwerken met de ChristenUnie. Dus vanwaar deze 180 graden-draai? "D66 verkiest onderhandelen boven nieuwe verkiezingen, omdat de samenleving daar recht op heeft”, verklaarde de politica. “Niemand is gebaat bij nieuwe verkiezingen. Die verlammen de politiek nog minstens een half jaar en dan blijven nieuwe, grote besluiten uit." Daarnaast gaf ze aan populisten niet in de kaart te willen spelen.

Woeste Wilders

Niet best, vindt Geert. "Het is alsof de kiezers van Nederland recht in hun gezicht worden gespuugd door Rutte en Kaag." Een van de redenen die de PVV-baas noemt is het toeslagenschandaal. Een affaire die in hij "het grootste schandaal van deze eeuw" noemt.

Vervolgens somt Wilders nog een lijstje gebeurtenissen op: het aftreden van het kabinet, de leugens van Rutte, de motie van afkeuring van Kaag.

Geert: "En dan zouden ze nu, na een half jaar elkaar voor rotte vis te hebben uitgemaakt, en na een van de grootste schandalen die Nederland ooit heeft gekend, zouden ze gewoon doorgaan alsof er niets gebeurd is? Alsof er niet aan de hand is? Ik vind het een schoffering van de democratie."

De PVV-leider wordt ook nog gevraagd naar Kaags uitspraken over populisten. De D66'er gaf aan dat ze geen nieuwe verkiezingen wilde omdat ze niet wilde dat de populisten zouden winnen. Wilders denkt echter dat Kaag vooral zelf niet wil verliezen - D66 heeft op dit moment 24 zetels, maar staat in de peilingen ergens tussen de 15 en 20 zetels, zegt Geert.

Zijn conclusie is dan ook: "Ze is pas gaan bewegen nadat ze zag, samen met het CDA, dat ze op hun donder zouden krijgen tijdens de verkiezingen."

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • Pro Shots/Koen Laureij