Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kees van der Spek noemt Wilders een 'dorpsgek': 'We staat internationaal voor lul'

Van der Spek heeft duidelijk niet op de PVV gestemd afgelopen verkiezingen.

Kees van der Spek

De gesprekken in Den Haag zijn nog in volle gang. De PVV, VVD, NSC en BBB proberen nader tot elkaar te komen om te kijken of ze eventueel met elkaar een rechts kabinet willen vormen. Geerts partij trekt daarbij de kar, het is immers de PVV die als grote en overtuigende winnaar uit de bus kwam na de afgelopen verkiezingen.

Met Geert aan het roer steeg de Partij voor de Vrijheid naar 37 zetels; meer dan een verdubbeling ten opzichte van het aantal zetels (17) dat hij in 2021 behaalde. Een indrukwekkende uitslag dus. En reden voor Panorama om Geert op plek 1 te zetten in onze Echte Mannen Top 100.

Kees is geen fan

Maar dat niet iedereen blij is, moge duidelijk zijn. Zo laat ook Kees van der Spek - misdaadverslaggever en voormalig rechterhand van wijlen Peter R. de Vries - zich keihard uit over Geert en zijn partij. In Het Parool noemt hij de winst van de PVV 'een democratisch ongeluk'.

Volgens de misdaadjournalist is de uitslag te verklaren door een 'mix van verveling, balorigheid en verwendheid'. Daarmee neemt hij de PVV-stemmer totaal niet serieus. "Ze hebben ook helemaal niet door dat ze op de dorpsgek hebben gestemd", aldus Van der Spek.

Hij ziet het ook totaal niet voor zich dat Wilders straks premier is van Nederland. Als voorbeeld noemt hij de klimaattop in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten van begin december. "Daar had hij niet eens heen gekund. Omdat hij alle moslims in de wereld heeft beledigd, omdat hij niet gelooft in klimaatverandering", haalt Van der Spek uit. "Echt, we staat internationaal voor lul."

Veel reacties

De uitspraken van Kees van der Spek krijgen veel reacties op social media. Natuurlijk heeft de tv-maker medestanders, maar onder de Parool-publicatie krijgt de journalist ook bakken kritiek; van 'de dagelijkse zuurlinkse drek' tot 'Lijkt me een onderschatting van de werkelijkheid'.

Waar Van der Spek zelf op heeft gestemd, wordt niet duidelijk uit het Parool-interview.

Entertainment
  • Het Parool, Nieuwrechts
  • NL Beeld / Patrick van Emst