Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politiek krijgt dikke onvoldoende van het Nederlandse volk

De koning houdt z'n spreekbeurt en Wopke biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Prinsjesdag, altijd een feest. Maar of de Nederlandse bevolking nog een beetje vertrouwen heeft in de politiek is een heel ander verhaal, zo wijst de laatste peiling van Ipsos uit.

Vertrouwen politiek

Dat vertrouwen is namelijk flink gekelderd afgelopen jaar. Een meerderheid de Nederlanders heeft weinig vertrouwen in de politiek, als we de enquête mogen geloven die Ipsos uitvoerde in opdracht van de NOS.

Waar het aandeel Nederlanders dat weinig of heel weinig vertrouwen had in de dames en heren in Den Haag in 2020 nog 38% was, is dit inmiddels opgelopen naar 61% in 2021. Pak 'm beet 6 op de 10 mensen dus. Het aandeel dat wel vertrouwen heeft in de landelijke politiek, of op z'n minst een beetje, betreft 33%. Slechts 6% geeft aan geen mening over de kwestie te hebben.

Demissionair premier Rutte en z'n 'kabinet'

Tot zover het (gebrek aan) vertrouwen wat betreft de landelijke politiek in z'n algemeen. Dan Rutte en kornuiten. In andere woorden: het kabinet dat al enige tijd op papier een demissionaire status heeft. Genieten de premier, de ministers en de staatssecretarissen nog enig vertrouwen? Dat valt tegen. Maar liefst 63% van de ondervraagden geeft aan weinig tot heel weinig vertrouwen te hebben in de club die op dit moment nog steeds aan het roer staat.

Dit ten opzichte van 38% in 2020, gepeild vlak na het invoeren van diverse vergaande maatregelen. In rapportcijfers uitgedrukt: tijdens de verkiezingen scoorde het kabinet nog een 6, inmiddels is dit gekelderd tot een 4,9, een dikke onvoldoende.

Oorzaken

Ipsos noemt een aantal thema's die mensen zwaar laten meewegen in hun oordeel: gezondheid, de woningmarkt en de (eeuwig durende) formatie. Ook de kindertoeslagen, het immigratie- en asielbeleid, de ouderenzorg, de aanpak van de coronacrisis en het klimaatbeleid spelen een belangrijke rol, laat het onderzoeksbureau weten.

De Jonge en Rutte

Tot slot heeft Ipsos de groep Nederlanders gevraagd naar hun mening over Rutte en De Jonge binnen de context van de coronacrisis. En waar tweederde van de ondervraagden vorig jaar nog vond dat Rutte de zaken goed aanpakt, is dat nu afgezakt naar minder dan de helft. Veertig procent vindt zelfs dat hij het slecht tot zeer slecht doet.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge scoort niet veel beter. In 2020 vond 59% nog dat hij over het algemeen goed bezig was, maar inmiddels vindt minder dan de helft dat nog, namelijk 47%.

Misschien ook voor jou:
Meer dan de helft van Nederlandse bevolking wil nieuwe verkiezingen
Nieuws
  • NOS, Ipsos
  • Pro Shots/Koen Laureij