Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meer dan de helft van Nederlandse bevolking wil nieuwe verkiezingen

Het is mooi geweest met al dat formatie-gedoe, vindt Nederland. 61% van de bevolking wil nu nieuwe verkiezingen.

Meer dan de helft van Nederlandse bevolking wil nieuwe verkiezingen

Het is ondertussen 187 dagen geleden dat de Nederlandse bevolking voor het laatst een stemlokaal binnenwandelde, en de meesten van ons hebben blijkbaar zin in een herkansing. Na een half jaar formeren waarbij de lijsttrekkers geen stap vooruit zijn gekomen, zijn de meeste Nederlanders hun geduld kwijt. Het bewijs daarvan werd vandaag geleverd door een panel van 28.000 leden van het EenVandaag opiniepanel. Een ruime meerderheid van hen wil een einde maken aan de formatie en opnieuw naar de stembussen toe.

Peilingen

Een van de meer opvallende resultaten van de peiling is het aantal D66- en CDA-stemmers dat de voorkeur geeft aan nieuwe verkiezingen. Hoewel de partijen waar zij op de vorige verkiezing hebben gestemd in de peiling flink wat zetelverlies kunnen verwachten, wil 43% van de D66’ers en 51% van de CDA’ers toch opnieuw stemmen.

Vertrouwen

Het panel van EenVandaag oordeelde ook over het vertrouwen in de verschillende lijsttrekkers. Hoekstra (62% vertrouwen) en Kaag (77%) vertrouwen staan onderaan die lijst. Demissionair premier Rutte kan ondanks de problematische formatie nog steeds bij 92% van zijn achterban op vertrouwen rekenen.

Nieuws
  • EenVandaag
  • Pro Shots