Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eerste Nederlandse bedrijf verplicht vaccinaties voor medewerkers

Leaseplan is het eerste Nederlandse bedrijf dat vaccinaties gaat verplichten voor personeelsleden die op kantoor willen werken.

Eerste Nederlandse bedrijf verplicht vaccinaties voor medewerkers

Na al die maanden thuis achter je bureau eindelijk weer een keer terug naar kantoor? Niet als je een ongevaccineerde medewerker van Leaseplan bent. Dan kun je namelijk ophoepelen. Volgens het bedrijf zorgen ongevaccineerde medewerkers voor een ‘onveilige situatie’ en moeten ze daarom verplicht thuis blijven werken.

Er zijn overigens wel een paar uitzonderingen op de eis van het autobedrijf. De verplichting geldt niet voor mensen die om medische of religieuze redenen niet geprikt zijn en misschien nog belangrijker: Leaseplan gaat helemaal niet controleren of mensen wel of niet gevaccineerd zijn. Dat mag namelijk helemaal niet.

Vakbond in opstand

Met de keuze voor verplichte vaccinatie voor kantoormedewerkers heeft Leaseplan de woede van vakbond FNV op de hals gehaald. Zij bieden werknemers hulp aan als ze naar de rechter willen stappen. “Verplichten mag niet, maar ook indirecte dwang mag niet”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong in het Radio 1 Journaal. “En of je het nou controleert of niet, tegen je werknemers zeggen: ‘je mag alleen naar kantoor komen als je gevaccineerd bent’ is een vorm van indirecte dwang.”

Nieuws
  • Unsplash