Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

70.000 mensen de straat op, geen enkele reactie van Rutte of kabinet

Zaterdag gingen tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen die de evenementensector de nek omdraaien. De beelden daarvan maakten indruk. Echter is er nog geen enkele reactie gekomen vanuit Den Haag en dat pikt de organisatie van de acties niet langer.

Unmute Us

Ruim 70.000 mensen lieten zich zaterdag horen. Letterlijk; er draaiden dj's, bands speelden op rijdende karren en ga zo maar door. Het leek wel een festival. Maar wel eentje met een droevige en tegelijkertijd dringende toon. Unmute Us, de naam van de organisatie en de gezamenlijke acties, organiseerde de boel voornamelijk omdat de cultuur- en evenementen sector zich in een nijpende situatie bevindt. En dat nemen ze Rutte en zijn kabinet behoorlijk kwalijk.

Een actie met tienduizenden deelnemers, verdeeld over meerdere steden in Nederland. Dan verwacht je toch een reactie van de demissionair minister-president. Tevergeefs. Tot dusver heeft Rutte noch iemand anders uit zijn kabinet gereageerd. Unmute Us schreef daarom een brief waarin ze op z'n minst een reactie eisen. "Ons geduld is op."

Meer en grotere acties aangekondigd

Die open brief aan Rutte staat vol vragen. Over de Fieldlab-testuitslagen, en waarom daar niks mee wordt gedaan. Waarom de festivals pas 20 september weer los mogen. En om het wat scherper te stellen: of Mark Rutte begrijpt dat zijn kabinet "hiermee de geschiedenis in zal gaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig haar vaderlandse cultuursector de nek omdraaide".

De sector is niet op uit medelijden te wekken, zo wordt benadrukt in de brief. Evenmin om met een vingertje te wijzen naar de KNVB of Formule 1. Maar het is wel zo fatsoenlijk dat Rutte met een reactie komt, stelt de organisatie. En rap ook. Unmute Us: "Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen. Zoals u heeft gemerkt zijn wij in staat tot het mobiliseren van grootschalige protesten, die ondanks hun omvang positief en vredelievend blijven. Maar verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op."

De deadline die Unmute Us gesteld heeft, is dit weekend.

Misschien ook voor jou:
OMT-lid Marion Koopmans: 'Ik word vergeleken met Goebbels'
Nieuws
  • Unmute US, RTL Boulevard
  • Pro Shots/Zuma Press