Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europees Hof: 'Werkgever mag dragen hoofddoek verbieden'

Het Hof deed de uitspraak naar aanleiding van twee rechtszaken over vrouwen die in Duitsland geen hoofddoekje mochten dragen van hun werkgever. De ene moslima werkte bij een kinderdagverblijf, de ander bij een drogisterij.

Hoofddoek

Naar aanleiding van de regels van hun werkgevers stapten de vrouwen naar de rechter in Duitsland. Echter mag een werkgever volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg het zichtbaar dragen van religieuze of politieke symbolen wel degelijk verbieden. Althans, als dat gerechtvaardigd is. Bijvoorbeeld indien deze neutraliteit richting klanten wil uitstralen of sociale conflicten wil vermijden, aldus de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie.

Kanttekeningen

Daarbij werden wel een aantal kanttekeningen geplaatst. Zo moet een verbod wel opwegen tegen de "oprechte behoefte" van iemand om toch zo'n symbool te dragen. Bovendien heeft elke lidstaat natuurlijk haar eigen regels omtrent vrijheid van religie. Na de uitspraak van Het Hof moeten de Duitse rechters de twee zaken van de moslima's opnieuw bekijken.

Uitspraak in lijn met eerdere zaak

Het was overigens niet de eerste keer dat Het Hof uitspraak deed over de kwestie. In 2017 oordeelde de rechterlijke instelling in Luxemburg ook al eens dat werkgevers hun werknemers in sommige gevallen mogen verbieden politieke of religieuze symbolen te dragen. Zolang er maar niet gediscrimineerd wordt. Aanleiding in 2017 was een zaak waarbij een Belgisch beveiligingsbedrijf, net als het kinderdagverblijf en de drogisterij in Duitsland, een werknemer verbood om hoofddoek te dragen tijdens werktijd.

Misschien ook voor jou:
Europa en Timmermans komen met peperdure extra klimaatregels
Nieuws
  • NOS
  • Pixabay